Poslední fotografie

Tess Hjalmarssonová, vedúca švédskeho oddelenia tímu pre vyšetrovanie odložených prípadov, je po chybe dočasne postavená mimo službu. Jej priateľ, dánsky profilovač a psychiater, Carsten Morris, ju vtiahne do prípadu zmiznutej Matildy Borupovej spred šiestich rokov. Ide o odložený prípad, ktorý postupne zapadá prachom a po objavení nových súvislostí dostáva impulz.

Super-rozpoznáčka Hanna Fleetwoodová totiž na internete nájde práve fotky Matildy, ale aj iného dievčaťa, ktoré zmizlo pred 17timi rokmi. Vo svetle nových stôp sa Tess v spolupráci s dánskou políciou púšťa do pátrania a pokúsia sa nájsť spojitosti medzi oboma prípadmi. Ide o poslednú fotografiu dievčat?

„Chtít znát pravdu je koneckonců základní lidská potřeba.“

„... v případě nezvěstných lidí platí, že žádné správy, jsou dobré zprávy.“

Okrem hlavného vyšetrovania sa v knihe objavuje aj príbeh Kate Sandsovej, slávnej herečky, ktorá sa po rokoch vracia do rodného mesta so svojím mužom a dcérou. Všetko vyzerá idylicky, až kým sa nezačnú diať podivné veci. Snaží sa jej niekto ublížiť?

Poslední fotografie je napínavý severský triler odohrávajúci sa v Skåne v južnej časti Švédska (pre mňa známa lokalita z prípadov Kurta Wallandera od Henninga Mankella), pričom autorka spomína viacero geografických lokácii, čo ma miestami prinútilo otvoriť si mapu a rozšíriť si obzory.
Aj keď kniha mala pozvoľné tempo, čo mi osobne vyhovovalo, je veľmi systematická, logická a prehľadná. Pasáže s Kate boli veľmi tajomné a napínavé. Celkovo má kniha tú správnu ponurú atmosféru, ktorú mám na severských detektívkach rád a dozvedeli sme sa aj čo to zo života a vnútorných bojov hlavnej postavy Tess. Škoda, že ďalšie postavy nedostali toľko priestoru. Možno je to tým, že ide o štvrtý diel zo série, ktorý sa ale dá čítať samostatne.

Autorka navyše ukazuje ako nedôsledné vyšetrovanie, chyby a premrhané kľúčové okamihy vedú k tomu, že mnohé prípady pomaly zapadajú prachom. Povedomie o tom, čo prežíva rodina nezvestného dieťaťa, je v tomto príbehu neustále prítomná a kniha ukazuje, ako ťažké je žiť s neistotou a nezodpovedanými otázkami.

„... radši budu vědět, na čem sem, než abych žila v nevědomosti.“

Kniha ma milo prekvapila a ak máte radi severské detektívky inšpirované skutočnými prípadmi, kniha sa vám bude páčiť. Ja rád siahnem aj po predchádzajúcich dieloch zo série.

Za jej poskytnutie ďakujem: Nakladatelství JOTA.

„Věci, které se snažíme skrýt, si najdou vlastní cestu na světlo.“

Poslední fotografie Poslední fotografie Tina Frennstedt

Čtvrtý, samostatný díl oceňované série, které se prodalo přes 100 000 výtisků a byla přeložena do celé řady jazyků, opět kombinuje to nejlepší z populárních TV krimi seriálů Most a Zločin. Mladá žena beze stopy zmizí cestou dom... více

Komentáře (0)