Jen jeden den

Američanka Allyson má právě po maturitě a vydává se svojí nejlepší kamarádkou Mel na cestu po Evropě. Ale tu si Allyson vůbec neužije, proto souhlasí s bezhlavým plánem - strávit jen jeden den v Paříži, s klukem, kterého vůbec nezná. Jak se později ukáže, bylo to dobré a špatné rozhodnutí zároveň - o Willemovi, s kterým strávila krásný a nezapomenutelný den, neví skoro nic a o to je horší zjištění, když se další den probudí a Willem je jednoduše pryč. Jako poslušná dcera se vrací zpět do Států, na vysokou školu, ale Willema a jediný den strávený s ním v Paříži celý školní rok nemůže vyhnat z hlavy. Proto odjíždí znovu do Paříže a nejen tam najít odpovědi a samotného Willema.

Po autorčině knize Jestli zůstanu, která mě nadchla, jsem se moc těšila na Jen jeden den. Ale zprvu přišlo jen obrovské zklamání. Nevím, zda to bylo tím, že jsem očekávala minimálně stejně dobrý příběh jako Jestli zůstanu, nebo byl Jen jeden den ze začátku opravdu slabší.
První třetina knihy měla být podle mě nejzajímavější - dobrodružný den v Paříži s neznámým klukem. Ale tak to vůbec nebylo. Do hlavní hrdinky jsem se nemohla vžít, děj byl takový mdlý. Nicméně když se Allyson vrátila domů do Ameriky, tam se toho začalo dít mnohem víc, než jsem si myslela. Kniha nabrala spád a já jsem musela dál obracet stránky, dokud jsem se nedočetla až na konec.

Rozhodně se mi nelíbil hodně nereálný den v Paříži - Allyson se v tomto dnu chovala... prostě zvláštně, divně, i z Willema jsem nebyla nadšená, jen zklamaná. Naštěstí jsem překousla nutkání knihu odložit a to mě odměnilo: skvělým dějem, který má spád, vrátilo mi to tu Gayle Formanovou, kterou jsem si pamatovala z její předchozí knihy Jestli zůstanu, zajímavými charaktery postav, reálným životem, francouzštinou, cestováním, literaturou a neotřelými citáty - nejvíce se mi líbí tento: V jeden den se narodíme. V jeden den umřeme. Za jeden den se můžeme změnit. A zamilovat. Během jediného dne se může stát cokoli

Závěrem knihu doporučuji přečíst každému, kdo má rád Francii, cestování, úvahy nad životem a Shakespeara. Příběh má smysl a děj, i když se to zprvu nezdá.

Ještě bych chtěla poděkovat nakladatelství Yoli, za poskytnutí recenzního výtisku.

Jen jeden den Jen jeden den Gayle Forman

Když americká studentka Allyson potká během svého výletu do Evropy na pouličním představení Shakespearovy hry Večer tříkrálový bezstarostného holandského herce Willéma, okamžitě mezi nimi přeskočí jiskra. A když je osud na druhý d... více

Komentáře (0)