Ano, jak praví podtitul, některé povídky jsou skutečně velmi napínavé, jiné spíše normální, jedna k zamyšlení (ale hodně!) Vyhovuje mi pestrá různorodost žánrů a témat a prostředí, čtenář se nenudí a je to i poučné. Sympatické jsou i ilustrace - ne takové ty abstraktní, ale reálné, zručné. Kromě nejdelší povídky o testu osudu (která je sice hrozně napínavá, ale opravdu dlouhá) jsou ostatní tak akorát na přečtení.
Jako grafik amatér oceňuji dobře udělanou sazbu knihy a pořádnou pevnou obálku.
Ke knize jsem se dostal náhodou; manželka kamaráda měla rozečtenou jinou sbírku od stejných autorů (které jsem vůbec neznal, ani jednoho) a na její doporučení jsem si pořídil Naškov. Má počáteční skepse z neznámé novinky se rozpustila v první povídce. Ta se odehrává v blíže neurčené době, hádám na třinácté až šestnácté století, a někde v Turecku. Nebudu zde prozrazovat podrobnosti. Další části jsou naprosto různorodé - ochrnuté děvče bojuje se svým tělem, počítačovou hantýrkou skrznaskrz prošpikovaní Mlékaři (což nemá s mlékem pranic společného, jsou to samí hakeři), zajímavé zapojení čínské enklávy do zamotaného života před zločinci prchající slečny a na závěr opět Číňané ve své vlasti, vzdorující nezadržitelnému toku času a pokroku. I když zmíněný pokrok je zde ukázán z jeho špatné stránky. Ale to je právě k zamyšlení. Tak to má, koneckonců, v dobré knize být. A vydavatelství se jako Dobrá kniha prezentuje. Držme jim palce, ať máme brzy další směsici pro naše hladové oči.
Naškov Tomáš Jurák
Děj zavede čtenáře kromě Brna také za nelítostným výslechem do Ostravy, do Paříže, Anglie prolétne s nimi Ameriku a Norsko a dotkne se života v Číně, zmítané rozpory mezi tisíciletou tradicí a moderní továrnou pro celý svět. více