Poznámka ke knize INTIMNÍ ZÓNA

recenze

Intimní zóna (2024) 5 z 5 / hooolan
Intimní zóna

Autor Václav Matějka vybral pro svůj příběh zčásti filmové prostředí, které jako scenárista a režisér dobře zná. Paralelně nás zavedl na zahraniční vojenskou misi do Afghánistánu (ostatně, sám se pasivně zúčastnil čtyř válek, takže ví, jak to v nich chodí; navíc měl dborného poradce z generálního štábu AČR).
Obě dějové linky se zpočátku odvíjí nezávisle. Nositeli první jsou Helena, její osmnáctiletá dcera Karla a kolega z branže a přítel Ted. Druhou reprezentuje bývalý filmový kaskadér, nyní příslušník speciálních sil rotný Marek Prokop.
Hrdinové románu jsou zmítáni krizí středního věku, kriticky se vracejí k tomu, co bylo a přemýšlejí o radikální změně. Ne každý však na ni má sílu. Pronásledují je výčitky za něco, co tíží jejich svědomí, ale současně své chyby omlouvají.
Helena ani Ted nejsou spokojeni se svým vztahem, Karla řeší vlastní drogovou závislost a kontakty s pochybnou komunitou, pohybující se za hranou zákona a Marek útěk před realitou a osobní zodpovědností.
S přibývajícím časem se začínají napínavé osudy postav prolínat, jejich místy dojemné příběhy se propojují a vše směřuje ke šťastnému rozuzlení, až… ale víc už prozrazovat nebudu.
Každopádně je neuvěřitelné, jak se spisovatel, scenárista a filmový a divadelní režisér Václav Matějka dokáže dívat přes svůj zralý věk na současný svět mladýma očima. Z jeho filmové tvorby určitě znáte snímky Anděl s ďáblem v těle, Anděl svádí ďábla a televizní detektivní seriál Martin Tomsa. Jím režírovaná Noc smaragdového měsíce si odnesla z Berlinale 1985 Zlatého medvěda za nejlepší film.
Intimní zóna je Matějkova šestá kniha. Pokud mám mluvit za sebe, mně přišla tak poutavá, že jsem ji přečetl najednou. To o něčem vypovídá. Třeba o tom, že jsem se minimálně nenudil.

Vašek Vašák

Intimní zóna Intimní zóna Václav Matějka

Na pozadí plynoucích dějin v knize autor sleduje příběh plný akce i silných lidských osudů. Čtenáře zavádí do filmového prostředí, na bojiště v Afghánistánu i do podsvětí organizovaného zločinu a drog. „Jednotlivé postavy hled... více

Komentáře (0)