Příběh odloženého dítěte. Za tímto podtitulem se může schovávat cokoliv od Quasimoda po červenou knihovnu, říkala jsem si při prvním pohledu na obálku knihy Chybějící díl. Hned po přečtení úvodní kapitoly mi ale bylo jasné, že zde nejde o ledajaké vyprávění z Pošty pro tebe.
Hned v úvodu mě totiž oslnil autorčin úžasný vypravěčský styl, který je živý a plný neokoukaných metafor a zároveň inteligentní a promyšlený tak, že ho ocení i literární „fajnšmekři“. Už je mi jasné, proč byla Marjorie Celona za svoje dílo oceněna v tolika literárních soutěžích.
Kniha je psána jako osobní zpověď hlavní hrdinky Shannon, která je líčena tak sugestivně a otevřeně, že jsem místy měla pocit, jako bych jí seděla v hlavě a probírala se jejími myšlenkami. Je to zpověď syrová, bez příkras, prostě psaná tak, jak to dítě – později už mladá žena - doopravdy cítí a prožívá. Myslím, že obzvlášť ženská část čtenářů se s hrdinkou dokáže od začátku velmi snadno ztotožnit a vcítit se do ní. Na většinu lidí působí Shannon jako „mrňavá mimoňka“, která je trochu hloupá a asociální, vy ale úplně cítíte, jak strašně strádá a jak moc potřebuje pomoc, nejraději byste ji sami hned objali a utěšili.
Román však není jen vyprávěním o Shannon, od začátku se její zpověď prolíná s osudem její mladičké matky Yuly a otce Harrisona. A i když to není nikde psáno, je i zamyšlením nad institutem pěstounství, nad možnostmi opuštěných dětí a celkově nad tím, co je nutné k tomu, abychom se někde cítili „doma“.
Tato paralelní kompozice dodává knize na napínavosti a čtivosti, obzvlášť druhá část vyprávění vás zaručeně nenechá v klidu dospat.
Co mladou Yulu dohnalo k takovému činu jako je opuštění novorozeněte, zda se rodiče s dcerou někdy setkají a zda Shannon najde konečně svůj „chybějící díl“, to už se nechte překvapit…
Přeju příjemné čtení!
Chybějící díl Marjorie Celona
Dojemný a syrový zároveň, takový je příběh Shannon, holčičky, již matka pouhých pár hodin po narození zanechala přede dveřmi místní YMCY zavinutou jen do staré mikiny. Pěstounské rodiny si opuštěné děvčátko přehazují jako horký br... více