Příběh plný lásky a oddanosti

recenze

Med v hlavě, marmeláda v srdci (2020) / katule1992
Med v hlavě, marmeláda v srdci

Nejnovější přírůstek z edice 7lásky pochází od německé autorky Hilly Martinek, která čerpá z vlastních poznatků, kdy se rodina stará o člena v domácnosti s Alzheimerovou chorobou. Humorný a zároveň dojemně laděný román přináší hluboký příběh o velkém srdci naplněném láskou, jež dostal jméno Med v hlavě, marmeláda v srdci.

,, Navždy tě budu milovat"

Vzpomínky na to krásné a bolestné...

Med v hlavě, marmeláda v srdci. Co o téhle knize říci (napsat), aby to vystihlo tu krásu a poselství celé knihy. Nečekala jsem, že ve mě kniha zanechá takové pocity, protože zprvu tomu vůbec nic nenahrávalo. V knize se ocitáme díky hlavní hrdince Tilde a jejímu manželovi Phillipovi uprostřed Hamburku, kde žijí se svými dvěma dětmi. Zatímco Phillip je úspěšný právník v rodinné firmě a zajišťuje rodinu především po finanční stránce, Tilda je víceméně doma s dětmi a vypomáhá svému tchánovi s účetnictvím. Nic světoborného, co by ji samotnou uspokojovalo, přesto žije život, na který si nemůže stěžovat, nebo snad ano?

Tilda má po smrti matky na světě pouze sestru a otce a ten ji poslední dobou přidělává čím dál tím větší starosti. Zapomíná na domluvené schůzky, ztrácí věci, zapomíná, kde co má a je celkově takový roztržitý. Díky tomu se vzpomínkami za pomocí svých deníků vrací do doby svého dětství, kdy zažila nespočet vtipných,, zajímavých a bohužel i smutných příběhů se svým dědečkem trpícím Alzheimerovou chorobou. Jsou snad tyto otcovy problémy náznakem přicházející nemoci nebo jde jen o nevinnou roztržitost?

Skutečný obdiv...

Knižní romantická novinka je plná smíchu, radosti, lásky, oddanosti, ale také smutku, bolesti, slz a smrti. My, kteří nemáme žádné tušení, jaké je se starat o osobu blízkou trpící Alzheimerovou chorobou, můžeme pouze obdivovat sílu, trpělivost a oddanost, jež překypují rodinní příslušníci snažící se zpříjemnit poslední okamžiky nemocnému umírajícímu člověku. Hlavní hrdinka Tilda není výjimkou. Silná žena, která už od dětství dokázala na svůj věk neskutečné věci, kdy se starala o svého dědečka.

Kniha je rozdělená na velmi krátké kapitoly, kterých je asi něco okolo padesáti, obsahující střípky vzpomínek z Tildina dětství a současného života. V jedné chvíli před námi stoji sebevědomá a dospělá žena v druhé maličké a zvídavé děvče. Těžko říci, kterou z nich jsem měla já osobně raději, ale obě mi byly velmi blízké. Navíc na to, kolik bylo malé Tildě bojovala s osudem života velmi statečně. Obě prolínající se životní etapy Tildy obsahují spoustu přímé řeči, citátů a monologů týkající se života a smrti, které nás donutí zamyslet nad vlastním životem.

Již v úvodu jsem zmiňovala, že Med v hlavě, marmeláda v srdci je humorný a dojemný román a je tomu skutečně tak. Na jedné straně se čtenář může potrhat smíchy nad trampoty Tildina dědy a na druhé cítíme smutek a tíhu rodiny starající se o pomalu umírajícího člena rodiny, jež je v posledních chvílích ani nepoznává.

Když jsem se do knihy pouštěla, nepočítala jsem, že mě kniha tolik zasáhne. Je to kniha plná čisté lásky, velkého srdce, rodinné oddanosti a především, což je velmi důležité, skutečné lidskosti.

Med v hlavě, marmeláda v srdci není klasická romantická kniha o lásce na první pohled, ale o skutečné lásce k dědečkovi, která začala na počátku zrození života a trvala až do jejího konce. Je to kniha, kterou bych doporučila hloubavým duším a lidem, pro které je rodina to nejdůležitější....


Med v hlavě, marmeláda v srdci Med v hlavě, marmeláda v srdci Hilly Martinek

Tilda žije s manželem Philippem, úspěšným právníkem, a dvěma dětmi v Hamburku. Vede docela spokojený život, jen někdy se jí zmocní pocit prázdnoty; jako by v jejím životě něco chybělo, jako by v něm byla velká černá díra, a ptá se... více


Komentáře (0)

Přidat komentář