Starosti s maturitou jdou stranou ve chvíli kdy se Alexandr Summers dozví, že je vládcem prastaré říše.
Ale ne ledajaké. Tato říše se kdysi rozkládala na rozlehlém území mezi Evropou a Asii. Důvodem proč byla tato říše tak rozlehlá a mocná není to, že vznikla ještě v době kdy byl Egypt ještě v plenkách. Ale to, že její obyvatelé vládli zemi, vodě, ohni a vzduchu. A vládci vládnou všem živlům najednou. A jak to tak bývá každá pohádka jednou končí... Vše co je třeba vědět objasní prolog, který shrne vše co předchází ději.
Nebudu popisovat vyloženě děj knihy ale spíše pocity, které jsem během čtení měla. O tom recenze přece jsou :).
Na začátku knihy jsem si zvykala na styl psaní mladého autora. Popravdě měla jsem opravdu problém se pořádně nechat strnout dějem ale ve chvíli kdy se Alex dozví, pravdu o svém původu a že je třeba odcestovat do své říše se svým dědečkem se to mění. Zalíbilo se mi, že hlavní hrdina neváhá s tím odjet s prakticky cizím člověkem na místo které nezná a navíc s vědomím, že musí zachránit říši.
Přeskočím kapitoly, kde se Alex seznamuje se svou říší, palácem a fakty o sobě a své rodině. Vše je napsané tak, že si člověk umí představit prostředí a emoce avšak některé informace jsou pro mně spíše rušivé elementy. Například kolik metrů na kolik metrů má terasa a jim podobné. Ale někomu to může imponovat. Už zde mně však uchvátilo to, jak velkou fantazii autor má.
Ve chvíli kdy se Alex začal seznamovat a učit se znalostem elementům, nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Musela jsem jen žasnout nad tím co všechno autor vymyslel, co všechno by se dalo se živly vytvářet a jak je používat. Opravdu klobou dolů, v tu chvíli mi ani nevadilo, že začátek každého seznámení s elementem bylo na stejném principu. Samozřejmě, že děj není jenom o tom jak se Alex učí zacházet s elementy a o tom, že se nakonec musí postavit nebezpečí. V knize naleznete i románek, který sice působí naivně ale roztomile a sedí to k věkové kategorii, prostě se do všeho vrhnout po hlavě :).
V závěru knihy jsem už nebyla schopna knihu odložit a ve chvílí kdy přišlo na boj jsem byla tak moc pohlcena dějem, že pro mě konec přišel velmi nečekaně a zůstalo jen mnoho otázek na které, doufám, dostanu odpovědi s dalším dílem.
A samotný konec? Popravdě, ještě se mi nestalo aby mě konec překvapil tak moc jako v této knize. Necháváte se unášet dějem a najednou aloha. Žádný náznak toho co by mohlo být dál. V tom okamžiku jsem se jenom utvrdila v tom, že tento autor má pro mě budoucnost a dokáže překvapit a kniha má dalšího fanouška. Navíc je to český autor a ty je potřeba podporovat pokud mají co nabídnout :). Takže spokojenost, jen bych ubrala rozměrové a časové údaje a poprosila nakladatelství aby si hlídali slůvka kvůli překlepům.
Prosím, omluvte gramatické chyby :D.
Doufám, že kniha bude mít stále více fanoušků :)
Elementum Jiří Dittrich
Největším problémem Alexandra Summerse byla blížící se maturita. Nebo aspoň do doby, než se mu život obrátil naruby. Vše začne příchodem neznámého cizince. Alex se dozví, že je potomkem jedné z nejstarších, dávno zaniklých civiliz... více