První velký případ Berky u VB

recenze

Smrt malé blondýnky (2018) 4 z 5 / knihamouder
Smrt malé blondýnky

Desátá kniha ze série - Detektiv Berka je inspirována skutečným případem sexuální vraždy malého děvčátka v 80. letech minulého století kriminalisty z brněnské mordparty.
Ve Šlapanicích odešla šestiletá holčička se svým psem na večerní procházku a už se z ní nevrátila. Nejprve dcerku hledali sami rodiče. Když děvčátko nemohli najít, zavolali VB. Policie zorganizovala pátrací akci. Bohužel byla po půlnoci nalezena holčička mrtvá. Vedle tělíčka holčičky ležela i mrtvola jejího psa.

Standa Berka vypráví přítelkyni Lucii o prvním velkém případu, který vyřešil v dobách, kdy byl příslušníkem Veřejné bezpečnosti. Šlo o smutný případ vraždy malé holčičky v jeho rodných Šlapanicích.

Čtenář se ocitne na místě činu hned na začátku příběhu. Má možnost sledovat chování vraha a sdílet vrahovy myšlenky. Musím se přiznat, že se mi první stránky nečetly moc dobře. Popis je celkem autentický a zločin velmi brutální. Věk nevinné oběti mi též moc nepřidal.

"Ona však začala pofňukávat a špitla, aby ji pustil, že se jí to už nelíbí. Že chce jít domů.
Pes vytušil, že se děje něco zlého, polekaně se schoulil do trávy a tiše je pozoroval."

Po počátečním úvodu věnovaném vrahovi, následují Standovy vzpomínky. Čtenář se tak postupně seznamuje s policejní prací. Stane se součástí výslechů, navštíví pitevnu a zaměří se na sběr stop z místa činu.

Styl psaní je velice čtivý. I když jde o vážnější téma, v knize nechybí humor.
Během pátrání po vrahovi se můžete těšit na akčnější scénku.
Kandidátů, kteří mohli spáchat vraždu je více. Nahlédnete tak i do jiných případů.
Jako v každé správné detektivce, ani zde nechybí výpověď místní klepny, která čtenáře pobaví a policistům pomůže objasnit pár záhad ohledně podezřelého.

"Musím se přiznat, že v té chvíli jsem se musel držet, abych tomu mladíkovi prostě a jednoduše nedal takovou přes hubu, že by se rozmázl o zeď za sebou.
Vytušil jsem, že Franta svým léty praxe vycvičeným policajtským čuchem vycítil, co se ve mně děje. Ono to nebylo zase tak úplně těžké, protože mé zaťaté pěsti, které se lehce zachvěly, o mně cosi prozradily."

Jsem ráda, že jsem zase jednou sáhla po české detektivce. S výběrem jsem spokojena. Autorovi se podařilo přiblížit ke skutečné policejní práci. Popisované výslechy upoutaly, nenudily. Zaujaly mě metody a postupy, které kriminalisté v době vraždy používali. Kriminalisté odváděli skvělou práci. Museli si poradit bez identifikace osob pomocí analýzy DNA, která byla v ČR poprvé uplatněna až po roce 1990.

Autor doplnil detektivku historickým doslovem. Seznámíte se tak se skutečným případem. Zjistíte, co byla pravda a co měla na svědomí spisovatelova představivost.

Doporučuji vám detektivku, která vás šokuje, zároveň pobaví, ale především představí práci kriminalistů kolem roku 1988.

Smrt malé blondýnky Smrt malé blondýnky Stanislav Češka

Další příběh soukromého detektiva Berky je inspirovaný skutečným případem sexuální vraždy malého děvčátka v 80. letech minulého století kriminalisty z brněnské mordparty. Je to jeden z případů, který Berka řešil v té době jako mla... více

Komentáře (0)