Recenze: Čelisti
recenze
Čelisti (1977) / Nikolas0311Čelisti. Kniha, která společně se svým pozdějším filmovým zpracováním dokázala vylidnit mnoho slunečných pláží.
Příběh se odehrává ve fiktivním přímořském městečku Amity Island a začíná smrtí mladé dívky. Její tělo nalezne náčelník policie Martin Brody na pláži zcela zohavené. Vše nasvědčuje tomu, že ji napadl žralok. Brody se rozhodne okamžitě uzavřít pláže, aby zabránil další oběti. Je ovšem před sezonou a hlavní zástupci města jsou proti jeho rozhodnutí. A tak Brodiemu nezbývá nic jiného než žraloka ulovit, anebo přihlížet rudnoucímu moři...
Čelisti jsou dnes již kultovní záležitostí a mnozí znají spíše Spielbergovu hranou verzi než Benchleyovu literární předlohu. Film se řadí mezi nejlepší thrillery i dnes, ale nemyslím si, že má zásluhu vrhat takový stín na knihu. Ano kniha má své mouchy ( ke kterým se později dostaneme) a film je téměř bezchybný, ale určitá privilegia zde jsou.
V první řadě se kniha zaobírá více hrozbou města při ztrátě turistů, která má ekonomický dopad jak na samotné Amity tak i na jeho obyvatele. Je zde popisována na jednu stranu obava o občany a město, ale i bezohlednost kvůli penězům na úkor lidských životů. Starosta města a další hlavouni hází klacky pod nohy hlavnímu protagonistovi Brodiemu, který se snaží zabránit krveprolití lidožravé bestie. Krom toho autor zde rozehrává i rodinné drama v podobě nejistého manželství Brodieových. Dojde i na nevěru Brodieho ženy Ellen, která se kvůli menšímu postavení - na které byla zvyklá - spustí s oceánografem Hooperem. Ten je dalším hlavním hrdnou tohoto příběhu a přijíždí do Amity, právě kvůli žralokovi, na které je on expert. Vše vyústí v lov na žraloka pod vedením svérázného rybáře Quinta.
Mnozí čtenáři nesnesli ono rodinné drama a nevěru. Zpracováni mi přišlo dobré, nikoliv však výborné. Postavy obecně sympatie moc nevzbuzují a jdou daleko lepší autoři, kteří by psychologii při této události mnohem lépe využili a zpracovali lépe. Navíc když si vezmeme tuto část a samotný lov na žraloka - zaobírající se cca. posledních šedesát stran - je to trochu žalostné. Tím netvrdím, že by se potřebovaly zkrátit "rodinné" pasáže - koneckonců ty udávají příběhu určitou strukturu a fakt, že to není jenom vraždění lidožravé nestvůry a postavy jdou stranou - jenže samotný lov na žraloka mi přišel zkrouhnutý a po několika stránkách o pomalu rozpadajícím se manželství a manželce co se prostřednictvím nevěry snaží získat své sebevědomí - tak není pro mnohé čtenáře úplně žádoucí, že zbytek knihy věnované lovu není tak moc obsáhlý.
Na jednu stránku lovec Quint je nejspíše nejlépe napsaná postava z knihy ( škoda, že dostala tak málo prostoru). Rostoucí strach v hlavní trojici a hon na kočku a myš, ve kterém se v jejich neprospěch úlohy prohodí, je zkrátka zpracováno více než dobře a napínavě. Jediné co mi zde trochu vadilo - byla až přílišná inteligence obávaného žraloka a šklebící se tlama, co bylo až za hranou fantazie. Čelisti se netváří jako dokument a je to přece jen fikce, ale špetka reálnosti by určitě neuškodila.
Samotné útoky žraloka jsou vylíčeny dost barvitě a hororového fanouška jistě potěší. Krve tu je více než dost!
Když to shrnu Čelisti, určitě nejsou kniha, kterou bych nemohl vypustit z hlavy a vzala by mi dech. Není to však ani nesmyslný brak a určitou úlohu v literatuře má ( a to nejenom splňující předlohu k úspěšnému filmu).
KLADY:
- skvěle zpracované útoky žraloka
- pasáže z pohledu žraloka
- postava Quinta
- popis fungování rezortu a jeho ekonomický dopad
ZÁPORY:
- ostatní postavy nejsou moc sympatické ani zajímavé
- rodinné drama trochu pokulhává ve zpracování a je ho moc na úkor málo obsáhlého lovu
- přílišná inteligence žraloka a nereálnost v samotném závěru
Čelisti Peter Benchley
Napínavý thriller líčí řádění obrovského bílého žraloka ve vodách přímořského rekreačního letoviska Amity. Zpráva o přítomnosti lidožravého žraloka se rychle šíří a lidé houfně opouštějí pláže, a tak malému městečku, které žije př... více