Recenze knihy "Co se ti stalo?" - Bruce D. Perry, Oprah Winfrey

recenze

Co se ti stalo? Rozhovory o traumatu, psychické odolnosti a uzdravení (2023) 5 z 5 / actavis
Co se ti stalo? Rozhovory o traumatu, psychické odolnosti a uzdravení

Kniha "Co se ti stalo?" napsaná Brucem D. Perrym a Oprah Winfrey je dojemným a důležitým dílem, které osvětluje tragédii dětského trauma a jeho důsledky na celoživotní vývoj jedince. Autoři se zabývají komplexní problematikou traumatu a jeho dopadem na fyziologické, emocionální a sociální zdraví jedince.

Jedním z hlavních přínosů této knihy je zasazení tématu do kontextu neurovědy a psychologie. Bruce D. Perry, jako renomovaný neurovědec, přináší čtenářům hluboký vhled do fungování lidského mozku a jeho reakcí na traumatické zážitky. Jeho odborné znalosti jsou srozumitelně prezentovány a umožňují čtenářům pochopit, jak trauma ovlivňuje mozek a vytváří dlouhodobé změny ve fungování jedince.

Oprah Winfrey, známá televizní moderátorka a filantropka, přispívá do knihy svými vlastními příběhy a rozhovory s lidmi, kteří prošli traumatem. Její osobní zkušenosti přinášejí emocionální rozměr a propojují teorii s reálnými příklady z každodenního života. Její empatický přístup a schopnost naslouchat přináší knize důvěryhodnost a sounáležitost.

Kniha se zaměřuje nejen na rozpoznávání a porozumění dětskému traumatu, ale také na možnosti léčby a rehabilitace. Autoři nabízejí praktické rady a strategie, jak pomoci jedincům se zotavit z traumatu a obnovit jejich životní cestu. Důraz klade na důležitost podpůrného prostředí, vztahů a profesionální pomoci při procesu hojení.

Jazyk knihy je přístupný a srozumitelný pro širokou čtenářskou veřejnost. Autoři se vyhýbají odbornému žargonu a využívají konkrétní příklady, které umožňují čtenářům lépe se vcítit do prožitků jedinců postižených traumatem.

Celkově je kniha "Co se ti stalo?" neocenitelným zdrojem informací pro všechny, kdo se zajímají o problematiku dětského traumatu a jeho dopad na lidský život. Autorům se podařilo spojit odborné poznatky s osobními příběhy a zkušenostmi, čímž kniha získává na autenticitě a síle.

Jedním z klíčových přínosů knihy je také její přístup k prevenci traumatu. Autoři se zaměřují na to, jak lze dětem a rodinám poskytnout bezpečné a podporující prostředí, které může pomoci minimalizovat riziko vzniku traumatu. Tím představují nejenom reaktivní, ale i preventivní přístup k tématu.

Kniha "Co se ti stalo?" je neocenitelným zdrojem informací pro odborníky v oblasti psychologie, sociální práce a zdravotnictví, stejně jako pro všechny, kdo mají zájem o problematiku dětského trauma a jeho léčby. Je to srozumitelné a soucitné dílo, které přináší naději a inspiraci pro ty, kteří se s traumatem setkávají v práci nebo osobním životě.

Celkově lze říci, že kniha "Co se ti stalo?" od Brucse D. Perryho a Oprah Winfrey je dojímavým, poutavým a poučným dílem, které otevírá diskuzi o dětském traumatu a upozorňuje na jeho důležitost v naší společnosti. Je to nejenom kniha, která informuje, ale také kniha, která mění perspektivy a pomáhá budovat respekt a porozumění vůči lidem, kteří procházejí tímto obtížným zážitkem.

Děkuji autorům za jejich cenný přínos a doporučuji knihu "Co se ti stalo?" všem, kteří se zajímají o lidskou psychiku, dětské trauma a proces hojení.

Děkuji nakladatelství Portál za možnost seznámit se s touto knihou a poskytnutí výtisku k recenzi.


Co se ti stalo? Rozhovory o traumatu, psychické odolnosti a uzdravení Co se ti stalo? Rozhovory o traumatu, psychické odolnosti a uzdravení Oprah Winfrey

Řekli jste si někdy: „Co jsem to udělal?“ nebo „Proč jsem své chování neudržela na uzdě?“ Ostatní mohli nad vaším chováním uvažovat a říkat si, co je asi tak na vás špatného. Když přemýšlíme o svých pocitech, nemáme daleko k sebeo... více


Komentáře (0)

Přidat komentář