Krajina nočních jezdců je čtvrtým dílem historické série českého autora Františka Niedla, který má na kontě už řadu knih nejrůznějších žánrů. Kromě historických románů se věnuje například i detektivkám či sci-fi literatuře. Pro mě však byla tato kniha prvním seznámením s tímto autorem a i když jsem se trochu obávala toho, že se budu v ději ztrácet, jelikož jsem nečetla předchozí díly, nakonec to vůbec nevadilo a čtení jsem si opravdu užila.
Hlavním hrdinou příběhu je pan Hynek Tas z Boru a je to vskutku nevšední hrdina. Vynikající bojovník, pro své nepřátele smrtelně nebezpečný spolu se svou družinou oděnou v kůži. Tvrdý muž bystré mysli a zároveň milující manžel a otec. Působil na dvoře krále Václava IV., jako jeho ochránce, ale nyní je panovník mrtev a země se zmítá v bojích a šarvátkách. Píše se rok 1422 a už to není pouze boj katolíci proti kališníkům. Husité se rozdělili, vzniklo několik skupin, které bojují proti sobě navzájem, a kdejaký lump se schovává za kalich, aby mohl krást a plenit. Ani katolíci však nejsou zdaleka jednotní. Drobná šlechta se snaží udržet své majetky zuby nehty, zatímco velcí páni - především mocný Rožmberk Oldřich II. - přemýšlí, jak na tom chaosu co nejvíce vydělat. A císař Zikmund se marně snaží získat českou korunu. Zkrátka, České země byly v té době jedním velkým chaosem a nikdo se nemohl být ničím jistý.
Hynek Tas s Boru se nepřiklání k žádné straně. Snaží se udržet si neutralitu, přestože se ho kdekdo snaží získat za spojence či poddaného a není se čemu divit. Jeho válečnickému umění se v Českých zemích nikdo nevyrovná a Tas z Boru je tak velmi nebezpečným nepřítelem.
Je to právě hlavní postava, která mě na knize zaujala nejvíce. Nejedná se o žádného šlechetného rytíře a vyloženě kladného hrdinu, bojujícího za nějaké vyšší cíle. Občas mi charakterově připomínal zaklínače Geralta z Rivie od Sapokowského. Hynek Tas z Boru totiž také bojuje především sám za sebe a za své blízké. Mnohdy je velmi tvrdý a nelítostný a se svými protivníky se rozhodně nemazlí. Líbilo se mi však, že i přestože je to člověk, pro něhož je zabíjení takřka přirozeností, dokázal v určitých chvílích projevit i své city. Ke svým dětem, ke své manželce a také k vlkům. To byla velice zajímavá linka a vidím v tom i jistou metaforu. Říká se "homo homini lupus" neboli "člověk člověku vlkem" a pro onu dobu to platilo dvojnásob. O to zajímavější je pouto, které vzniklo mezi Hynkem z Boru a vlčicí Šedou, která projevovala mnohdy větší věrnost a silnější city než kdejaký člověk.
Už jsem zmínila obavy, které jsem před čtením měla, protože se jedná už o čtvrtý díl ze série. Nicméně Krajina nočních jezdců na předchozí části navazuje volně a může fungovat i jako samostatný příběh, i když je zde mnoho narážek na předchozí dění, z nichž si však můžete udělat velmi dobrou představu o tom, jak se věci odehrály a proč děj dospěl tak, kam dospěl.
Velkým kladem knihy je především její čtivost. Nečekejte žádné zdlouhavé popisy, žádná suchopárná fakta a dlouhý seznam jmen historických postav, jako je tomu například u Vondrušky a jeho Husitské epopeje. František Niedel se zaměřil především na děj okolo Hynka Tase z Boru a ten je opravdu strhující. Narazíte zde sice i na několik skutečných historických postav, například na již zmíněného Jana Žižku či Oldřicha z Rožmberka, ale ty jsou pouze okrajové. Jedná se opravdu spíše o odpočinkovou literaturu, která nemá příliš poučovat o historii. Jejím úkolem není seznámit čtenáře s historickým děním a fakty, ale zaujmout strhujícím, napínavým dějem a zpříjemnit jedno dvě odpoledne.
Krajinu nočních jezdců bych doporučila příznivcům historie, ale i lidem, kteří sice mají středověké prostředí rádi, ale příliš je nezajímají fakta. Na své si přijdou především milovníci středověkých bitev a akce. O tu totiž v knize rozhodně není nouze. Hynek Tas z Boru se vrhá z boje do boje a řinčení mečů je téměř na denním pořádku. S popisy bitev se autor vypořádal velice dobře, působí realisticky a jsou popsaný velmi poutavě. Zpočátku jsem sice měla pocit, že kniha pokulhává po stylistické stránce a snad by to opravdu chtělo ještě trošku "vybrousit", aby byl text plynulejší a slova příjemně "klouzala", tak jako třeba právě u Vondrušky, ale děj byl skutečně natolik strhující, že posléze odvedl mou pozornost od textu jako takového a já jsem se plně ponořila do napínavého dění. Takže i přes počáteční pochyby mě autor přesvědčil a já si určitě přečtu i předchozí díly této série a snad se poohlédnu i po jeho dalších historických románech…
Krajina nočních jezdců František Niedl
Píše se rok 1422 a boj v Čechách se rozhořel s plnou intenzitou. V době, kdy bojuje každý s každým, katolíci proti husitům, kališník proti svému bratru, v době, kdy každý je zaprodatelný a mění své vyznání podle toho, jak se mu h... více