Tato recenze byla smazána.

Sacher, to jsem já a nikdo jiný!

recenze

Anna Sacher a její hotel (2017) 5 z 5 / knihamouder
Anna Sacher a její hotel

Všichni jistě znají slavný Sacher dort. Jemný čokoládový piškot obklopený vrstvou meruňkové marmelády, schovaný pod krustou kvalitní čokolády a ozdoben pořádnou šlehačkovou čepicí.

Věděli jste, že je tento dort spjatý s jedním z nejslavnějších hotelů své doby – Sacher Hotelem ve Vídni? Ano, cukrář Franz Sacher se proslavil Sacher dortem a syn Eduard pokračoval podáváním lahodného zákusku svým zákazníkům zprvu ve své restauraci a později v samotném hotelu.

Z publikace se dozvíte o minulosti dortu a nástupu nekonečné dortové slávy díky jedinečné chuti, kterou si můžete dnes dopřát i vy.

Monika Czernin se pustila do svěžího příběhu o proslulé legendě Anně Sacher. Svým vyprávěním jako by Anně znovu vdechla život a my jsme mohli na vlastní kůži poznat její silnou osobnost, pocítit její příznačný humor a laskavost, ale také okusit její typickou prostořekost.

Autorka si vzala kotlík a do něj vložila správné ingredience ze života rodiny Sacherů, přimíchala politické události, známé osobnosti, vše okořenila hotelovým průmyslem, krásou Vídně a doladila špetkou drbů a zábavou bohatých. Vznikl tak lehce pikantní příběh, který vám jistojistě zachutná. Potěší vás nenucený humor, ale také historická fakta.

O hotelu se dozvíte vše od položení základního kamene, až po poslední přestavbu vedenou Annou Sacher.

Úspěch měli na svědomí oba manželé. Eduard se pyšnil znalostí gastronomie a připravováním jedinečných pokrmů, Anna zase stála v čele podniku a svědomitě zajišťovala vše potřebné k dokonalému provozu hotelu.

V hotelu se pořádaly nejrůznější akce a dveřmi hotelu prošlo mnoho významných osobností. Provoz hotelu byl ovlivněn dobou, hosty a především událostmi. Ve Vídni bylo hned několik hotelů, které se pyšnily větším prostorem i luxusem, přesto Sacher Hotel patřil k těm nejvyhledávanějším místům ve Vídni. Přispěla k tomu hlavně Anna svým přístupem k hostům i personálu. Vedení hotelu zvládala s ohromnou grácií. Anna také dbala na diskrétnost. Přesto nezabránila úniku informací mimo hotel a šíření různých pověstí.

V knize nejsou zachyceny jen příběhy hotelu. Spisovatelka také zachytila Annin soukromý život. Bohužel vždy nešlo jen o radostné události. Anna zažila mnoho bolestných ran osudu a ty se na ní podepsaly. Nejvíce jí ovlivnila smrt manžela a sebevražda dcery Anny Marie, matky tří malých dětí.

Počítejte také s tím, že čtení této tvorby podráždí vaše chuťové pohárky. Nahlédnete do talířů hostů i do vybraných jídelních lístků. Návštěvníci hotelu si také rádi poseděli v salonku u dobrého vína nebo koňaku a doutníčku.

V knize je dokonce zmínka o prvních dobrovolných záchranných sborech, otevření nemocnice s 300 lůžky nebo přehled tehdejších nemocí.

Na obálce je zachycena známá fotografie Anny Sacher. Majitelka hotelu pózuje na fotografii se svými dvěma buldočky. Fotografie vznikla v ateliéru d´Ora fotografkou Dorou Kallmus v roce 1908.
Madame d´Ora je právě jednou z mnoha osobností, kterým se autorka věnuje podrobněji v jedné z kapitol.

Kniha vás přivítá rozsáhlým úvodem a poté vám odhalí 20 chronologicky uspořádaných kapitol od roku 1869 do roku 1929. Každá kapitola začíná citací a věnuje se jedné z významných postav.
Výjimku tvoří první kapitola, která nám přibližuje rok 1892. Rok, kdy Annu opustil manžel a ona počala nové období Sacheru.

"Sacher, to jsem já a nikdo jiný!" (Anna Sacher)

Biografický román se autorce opravdu zdařil. Dokonale vyvážila poměr mezi zábavnou částí příběhu a historickými fakty.
Pokud máte rádi historii a láká vás Vídeň, vstupte do Hotelu Sacher.

Anna Sacher a její hotel Anna Sacher a její hotel Monika Czernin

Příběh o legendární majitelce hotelu Anně Sacherové, v jejímž životě se odráží sláva a pád nejslavnější vídeňské epochy. Jedinou dědičku a legendární šéfovou Hotelu Sacher z doby na přelomu století proslavili jednak její významní ... více