Sarah Kaminsky se úplně náhodou v dospělosti dozvěděla o tom, že její otec Adolfo pomáhal za druhé světové války s paděláním pasů pro židy a byl členem odboje. Po druhé světové válce spolupracoval s francouzskou kontrarozvědkou a také působil během alžírské války za nezásivlost. Zachránil odhadem kolem 14 tisíc životů, a tak se o jeho příběhu rozhodla napsat knížku. Pojala ji jako autobiografickou výpověď, i když z knihy máte spíš pocit obyčejně vyprávěného příběhu, protože se Sarah snaží do otcovy výpovědi moc nezasahovat a jen sem tam mu položí nějakou otázku, díky které jsou určité věci rozvedeny podrobněji.
Adolfo se od svých 14 let dost do hloubky zajímal o chemii a barvení a mě v knize opravdu fascinovalo, jaké má ohledně těchto věcí znalosti a co všechno vlastně lze třeba při takové výrobě falešného pasu provést. Na jaké detaily je třeba se soustředit, jaké chemické reakce předpokládat, jak otestovat papír a nebo precizně přenést razítko nebo "podpis úředníka". Adolfo celý život velice riskoval, ale na jeho práci a zahrávání si se zákonem závisel nejen ten jeho, ale také životy ostaních, takže si nemohl dovolit jakoukoliv nedokonalost. Stal se tak mistrem padělatelů a naučil se zfalšovat i nezfalšovatelné.
Kniha zobrazuje zajímavý pohled na to, jak i nelegální činnost může pomáhat, když je jí někdo oddaný a má své zásady, že ji provádí opravdu jen pro správné věci. Adolfo nikdy nedělal nic nezákonného jen tak z rozmaru. Dokázal dokonce vyrobit perfektní falešné peníze, ale nikdy jich nevyužil. Vždy, než začal s kýmkoliv spolupracovat, pořádně si ověřil, proč vlastně svoji práci bude dělat a čemu tím může pomoct.
Musím se přiznat, že mě nejvíc bavila první část knihy o tom, jak se Adolfo k chemii vůbec dostal a jak následně pomáhal židovským uprchlíkům. V dalších částech knihy jsem se malinko ztrácela ve velkém množství tajných organizací a ilegálních skupin, pro které Alfonso pracoval po válce. I tak byla ale kniha nadále zajímavá a aspoň jsem se dozvěděla zase něco víc z historie. Třeba právě o politické situaci po druhé světové nebo o emigraci přeživších do Palestiny a alžírské válce.
Knížku určitě moc ráda doporučím každému, koho zajímá histrorie a příběhy podle skutečných událostí. Je na čtení malinko složitější, ale stojí za to. :)
Padělatel Adolfo Kaminsky Sarah Kaminsky
Židovský mladík Adolfo se od svých čtrnácti zajímal o chemii barvení, a to ho velmi záhy během druhé světové války předurčilo ke spolupráci s odbojem. Stal se předním padělatelem dokladů pro francouzské hnutí odporu. Díky svým dov... více