Sen nebo skutečnost?

recenze

Knihkupkyně (2018) 4 z 5 / knihamouder
Knihkupkyně

Zdá se, že se mladá žena Katharyn ocitla uvězněna mezi dvěma světy. V jednom vede monotónní život, se svou nejlepší kamarádkou si založila knihkupectví a užívá si krásný vztah s rodiči. Ve druhém světě má milujícího manžela a tři děti.

Katharyn si v životě prožila těžké chvíle a tak si vysnila lepší svět. Stále častěji zavírá oči před kupícími se problémy, až si jednoho dne uvědomí, že nedokáže rozlišit sen od skutečnosti.
Pochopí Katharyn, kde jí je třeba a do kterého světa skutečně patří?

Autorka zpracovala zajímavé téma o obyčejné ženě, která utíká před realitou, aby se uchránila před bolestí ze ztráty milovaných osob a současně si vytvořila ochrannou ulitu před rodinnými problémy.
Přechod mezi oběma světy je dobře rozpoznatelný, avšak zpočátku vám není zcela jasné, jestli se Katharyn ocitla v realitě nebo pouze sní.

V knize naleznete mnoho odkazů na jiná literární díla. Vstoupíte do šedesátých let. Dalším zajímavým prvkem, kterého se autorka dotkne, je autismus u dětí. Nahlédnete do myšlenek matky, která se snaží přijmout synovu poruchu a pochopit jeho chování v určitých situacích. Jsou zde pěkně vykresleny příznaky, způsob myšlení a učení dětí s autismem.

- "Tohle dítě," zašeptá nelítostně směrem k ženě, "má stejné právo si poslechnout tento příběh jako jakékoliv jiné dítě. On i jeho matka sem patří - stejně jako jakákoliv jiná matka a její dítě." Přejede pohledem po všech ženách. "Stejně jako vy a vaše děti. Nezapomínejte na to," řekne směrem k ostatním matkám, "že všechny děti jsou děti Boží." -

Jedná se o pohodové čtení, ve kterém nedojde k žádné dramatické scénce, přesto vás kniha zaujme. Ve čtení mě poháněla zvědavost. Chtěla jsem se dozvědět, proč si Katharyn vytvořila náhradní svět, do kterého pravidelně utíkala.

Jde o autorčinu prvotinu. Prostředí i postavy jsou velmi důkladně popsány. Líbil se mi nápad, na kterém Cynthia Swanson postavila svůj příběh - realita proti snění.

Knihu vydalo nakladatelství Omega a lze ji zakoupit v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Knihkupkyně Knihkupkyně Cynthia Swanson

Denver, 1962: Kitty Miller se smířila se svým jednotvárným samotářským životem. Miluje knihy a s kamarádkou Friedou si založily knihkupectví. Je ráda, že má plnou kontrolu nad svým životem. Když nechce do práce, nemusí jít, nikomu... více

Komentáře (2)

oolinkaa
16.05.2018

knihu jsem četla a byla jsem nadšená, velmi dobře se mi četla a líbila se mi

crazyslunicko
16.05.2018

Velice zajímavá recenze na velice netypickou knihu. Ráda si ji koupím a přečtu :)