Sen Noci Svatojánské podle Pratchetta

recenze

Dámy a pánové (1997) 5 z 5 / luthien
Dámy a pánové

Bábi Zlopočasná, Stařenka Oggová a Magráta Česneková se vrátily ze své cesty po Zeměploše. Magráta záhy zjistí, že všechno už je přichystané na její svatbu s králem Verencem. Verenc na svatbu pozve i mágy, a tak se do Lancre vydá arcikancléř neviditelné univerzity Výsměšek společně s knihovníkem v podobě orangutana, psychicky labilním Kvestorem a lehce šíleným mágem - vědcem Rozšafínem Ctibumem. Aby toho nebylo málo, blíží se svatojánská noc a do našeho světa se snaží proniknout krásní, ale krutí elfové, kteří dokáží ovládat lidské myšlenky a lidé jsou pro ně jen kořistí, s kterou si moc rádi pohrají. A bábi Zlopočasná má pocit, že ji začínají opouštět síly - podaří se jí ochránit Lancre?

Zajímavá parodie na Shakespearovu hru Sen noci svatojánské, která vás bude bavit od začátku až do konce. Výborná je postava trpaslíka Casanovleze - druhého nejlepšího milovníka Zeměplochy, nejlepšího šermíře, nepřekonatelného lháře a opraváře štaflí. Jeho pokusy o svádění stařenky Oggové jsou opravdu dojemné. Netradiční je pojetí elfů jako zlých krvežíznivých stvoření.
Knížka volně navazuje na Soudné sestry a Čarodějky na cestách, takže doporučuji si tyto knihy přečíst předem.

Dámy a pánové Dámy a pánové Terry Pratchett

Den letního slunovratu v Lancre. Bude horká noc svatojánská. Kola v obilí i v jiných hospodářských porostech se množí jako houby po dešti. Objevují se dokonce i v květináčku s řeřichou, kterou své Stařence vypěstoval čtyřletý Žuch... více

Komentáře (0)