![Moc nemocných Moc nemocných](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225087/bmid_moc-nemocnych-Lti-225087.jpg?v=1539033465)
Havel kdysi publikoval slavnou esej s názvem Moc bezmocných, v níž demaskuje pokrytectví nesvobodného režimu a akcentuje nutnost života v pravdě. Je Komárkova parafráze tohoto významného filozofického díla adekvátní?
Autor svým dílem uzavírá pětadvacetileté působení ve vodách české žurnalistiky, i když se svou knihou jako čerstvě ukotvený poslanec pouští na tenký led. Je však třeba konstatovat, že příběhy polistopadových politiků nejsou psány s úzkostlivou korektností a snahou o objektivitu, ba právě naopak – Martin Komárek do nich tepe s žurnalistickou drzostí. A to napravo i nalevo. Příběhy jsou stručné, prosté literárních kudrlinek a složitých souvětí. Tak, jak je známe z Komárkových žurnalistických komentářů.
Začátek příběhového souboru je orámován osudem Milouše Jakeše, tragikomickým symbolem vnitřní degenerace komunistické strany. Trefně naznačuje, že možná i z důvodu Jakešovy politické neschopnosti zůstala nakonec politická moc doslova ležet na ulici a revoluci proto můžeme nazývat Sametovou.
V dalších kapitolách si však čtenář pokládá otázku, jací lidé se této nové moci chopili. Logicky následuje kapitola o Václavu Havlovi. Zde je patrná snaha vyhnout se příliš černobílým odsudkům, takže Havel je nekonfliktně vykreslen coby naivní umělec, který má o fungování společnosti zcestné a nereálné představy. Naproti tomu Václav Klaus je zobrazen zejména jako racionální technokrat a zloděj chilského pera. To je však vzhledem k tehdy zcela zásadnímu sporu o povahu občanské společnosti zoufale málo. Je důležité si uvědomit, že Klausův styl politického uvažování výrazně přispěl k odklonu Česka od demokracie a osudy dalších politiků tak byly těmito mantinely částečně vymezeny. Je však třeba vzít v potaz, že kniha je částečně recesistická, nemá ambice hlubší politologické analýzy.
Kniha Moc nemocných pokračuje příběhy politiků či podnikatelů devadesátých let (Miroslav Sládek, Vladimír Železný, Miloš Zeman...) i let nového tisíciletí (Jiří Paroubek, Mirek Topolánek, Jiří Čunek...). Ne náhodou se mezi "těmi, co nám to zvorali" objevuje i bývalý policejní prezident Petr Lessy, tehdejší symbol politizace policejního sboru. Kniha je uzavřena osobností premiéra Bohuslava Sobotky a Komárkův názor se příliš neliší od současného mainstreamu, který mu vyčítá zejména nevýraznost.
Je otázkou, zda se Martin Komárek stane šestadvacátým "nemocným", který ve vrcholné politice velmi rychle pochopí, o co běží především, nebo se jeho stranické angažmá stane jen krátkou epizodou a bude spíše inspirací pro autorovu další knihu.
![Moc nemocných Moc nemocných](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225087/moc-nemocnych-Lti-225087.jpg?v=1415916907)
25 příběhů těch, co nám to zvorali Brilantní, čtivá a vtipná analýza nejvýraznějších kauz a aktérů polistopadového vývoje. Jestliže normalizační dobu nejvýstižněji popsal Václav Havel ve své Moci bezmocných, je tato kniha Martina... více
Komentáře (2)
Přidat komentář![siena siena](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/2234/siena-ObY.jpg?v=1540841215)
Moc nemocných? Nebyla to náhodou esej Moc bezmocných? Po pravdě, přijde mi absurdní vůbec nějaké srovnání, nějaká analogie...
![Metcheque Metcheque](https://www.databazeknih.cz/img/users/91_/91270/simecef-JlP.jpg?v=1690182432)
Metcheque také napsal
![Pravý muž podle Deidy Pravý muž podle Deidy](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155452/cesta-praveho-muze-JqL-155452.jpg?v=1560844537)
![Návod na bestseller Návod na bestseller](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472378/cvicebnice-tvurciho-psani-vr7-472378.jpg?v=1620577392)
![Intimní partie obrostlé mechem Intimní partie obrostlé mechem](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184498/ona-mista-kks-184498.jpg?v=1462101294)
![Všechny barvy Lašska Všechny barvy Lašska](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218183/domovni-schuze-218183.jpg?v=1407489454)
![Christianne F. v říši divů Christianne F. v říši divů](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16563/rise-agord-16563.jpg?v=1243509058)
Máš pravdu, díky za upozornění!