Skotsko, láska a tajemství
recenze
Kdekoliv (2023) / GirlWConstTenhle milý román se odehrává ve Skotsku (důvod, proč jsem si ji koupila). Emma sem přijíždí na internátní školu, ale ne primárně kvůli škole samotné, ale aby našla svého otce, který ji a její matku opustil.
Kniha to byla úžasně čtivá, přečetla jsem ji za chvilku. Velké plus je Skotsko a celkový architektonický koncept internátní školy samotné. Mou oblíbenou zemí je právě Skotsko, takže jsem knihu brala hned. Samozřejmě musím vyzdvihnout i romantickou linku. Byla pomalá, nenápadná, milá, člověk se občas začervenal, nebo přistihl sám sebe, jak se culí. Moc se mi Emma s Henrym líbili a jejich vztah byl prostě a jednoduše roztomilost. Určitě bych ráda vyzdvihla také téma ztráty a smrti. Tohle dělá knihu něčím víc než jen další young adult. Jedné z postav zemře člen rodiny a několik kapitol to právě s tou osobou prožíváme a jelikož jsem ztrátu nejbližšího člověka sama zažila, bylo to pro mě těžké číst. To je ale známka toho, jak je to dobře napsané. O takových tématech se těžko píše, ať už jste to sami zažili či ne.
Podle obálky jsem čekala nějaká kouzla a čáry, ale bylo to vlastně vytvořené jako taková jednodušší detektivka, kdy se kdosi snaží zdiskreditovat hlavní hrdinku a určitým způsobem rozplétáte minulost akademie a lidí kolem sebe, až se dostanete k jádru pudla. Nakonec to vlastně byla také zajímavá linka příběhu.
Co mě ale naštvaloDruhý díl není o Henrym a Emmě, ale o jejich přátelích. Takže vy mě vážně necháte, abych se na nějakých 400 stranách zamilovala do téhle dvojice, vymýšlela jim ship jméno a vy mi je prostě vezmete a nahodíte mi tam postavy, které mi byly v prvním díle úplně šumák? Ne, to teda ne.
Prozatím druhý díl neplánuji. Možná, až se přenesu přes tuhle zradu :D. Knížku ale určitě doporučuju, byla skvělá, čtivá, milá, ale zároveň i trochu tajemná a linka o ztrátě byla skvěle napsaná. Musíte si ji rozhodně přečíst.
Kdekoliv Sarah Sprinz
Emma se vydává na roční výměnný pobyt do Skotska s jediným cílem: najít svého tátu, který před lety odešel od rodiny. Doufá, že jí v hledání pomůže právě nová internátní škola, Akademie Dunbridge, kde se její rodiče seznámili. Už... více
Tak jo, nedalas mi jinou možnost - přidávám si knížku na seznam :-D