Skvělý úvod do světa autistických lidí

recenze

Atypický: Jak svět není stvořen pro autistické lidi a co bychom s tím my všichni mohli udělat (2024) 4 z 5 / AriPop
Atypický: Jak svět není stvořen pro autistické lidi a co bychom s tím my všichni mohli udělat

Jakožto člověk, který už řádku let podezřívá, že je na spektru, ale ještě se nedostal k tomu se nechat diagnostikovat, byla pro mě tato kniha velice přínosná.

Autor v ní lehkým jazykem a místy i s humorem popisuje, jak sám prožívá svůj autismus, jaké radosti a hlavně překážky mu to v životě přineslo, a se spoustou věcí, které v knize popisoval, jsem hluboce rezonoval.

Velice si cením aktuálnosti informací a pojmů, se kterými autor pracuje - kniha krásně popisuje nejmodernější poznatky o autismu a lidech na spektru.

Co bych ovšem vytknul, je povrchovost probírání některých témat - třeba intersekcionalita autismu je zmíněna až na posledních stránkách, a témata jako citlivost vůči odmítnutí a stimming jsou popsány na jedné až dvou stránkách, i když by si podle mého zasloužili hlubší ponoření do tématu.

Kniha je skvělá pro to, čím je - popisem zkušeností jednoho autistického člověka ve světě, který není autistickým lidem uzpůsobený. Určitě bych doporučil všem jako úvod do prožívání lidí na spektru.


Atypický: Jak svět není stvořen pro autistické lidi a co bychom s tím my všichni mohli udělat Atypický: Jak svět není stvořen pro autistické lidi a co bychom s tím my všichni mohli udělat Pete Wharmby

Peter Wharmby je středoškolský pedagog a otec malé dcery. Svůj autismus zjistil až po totálním zhroucení. Začal pátrat, proč je pořád napjatý, proč ho vše ruší, proč má časté migrény, deprese, úzkosti… Proč nezvládá s kolegy ve šk... více


Komentáře (0)

Přidat komentář