Smutná výpověď o samotě a umírání

recenze

Pravidla směšného chování (2010) 3 z 5 / honZic
Pravidla směšného chování

Kniha prozaika Emila Hakla není tím, v co napovídá její samotný název. Pravidla směšného chování nejsou knihou směšnou a vtipnou. Autor jemně ironizuje směšným chováním chování zvláštní, které je v každém z nás, a kterému se nějakým způsobem nikdo nevyhneme.

Laureát Ceny Josefa Škvoreckého a Magnesii Litery napsal smutnou novelu plnou všech ingrediencí jeho dřívějších knih. Atmosféra rozpadu, vnitřní i vnější apokalypsa, která by se mohla nazývat i směšností, se v této autorově knize ozývá mnohem naléhavěji.

Jak jsme u próz Emila Hakla zvyklí, jedná se opět o vyprávění z pozice subjektivního vypravěče v první osobě. Reální hrdinové Haklových příběhů nejsou vlastně ani ničím specifičtí. Žijí skutečné současné životy inspirované životy skutečnými. Někdy nemůžeme mluvit pouze o inspiraci, jelikož se jedná o přesný popis.

Stejně jako u jeho nejvíce oceňovaného textu O rodičích a dětech se jedná o tytéž hrdiny. Ovšem protentokrát v naprosto zásadní životní situaci. Pryč jsou procházky po Praze, při kterých si hlavní hrdina vypráví s otcem zážitky z dětství, se ženami, s dětmi a „rodičovsky“ se přou o „banálních“ otázkách. Jak jsem již předestřel v názvu recenze, v této knize je plno samoty a také jedno umírání. Jedinou cestu, kterou v této novele podnikne hlavní hrdina se svým otcem je cesta do nemocnice. Cestu zpáteční už ovšem spolu neprožijí. Scény návštěv umírajícího otce jsou nejsilnějším momentem celé knihy.

Hrdina knihy a zároveň alter ego samotného autora bilancuje nad svým životem. Uvědomuje si chyby a připomíná si ty nejkrásnější okamžiky, které jsou povětšinou spojené s otcem. Nejdůležitější je v knize samota. Ta prostupuje celou knihou a zařezává drápky do vnímání světa všech zúčastněných v příběhu. Po dočtení knihy si čtenář uvědomí, že i on pociťuje na svém těle alespoň jedno její škrábnutí.

Emil Hakl napsal silnou výpověď muže, který i přes to, že nemá nic, ztrácí i to. Jedná se o příběh plný smutku, stesku a samoty. Příběh, v němž se literární fikce snoubí s realitou. Díky údernému stylu podobnému hospodským rozhovorům je čtenář vtažen do příběhu velice rychle a je schopný s hrdinou vnitřně prožívat jeho vyprávění.

Pravidla směšného chování Pravidla směšného chování Emil Hakl (p)

Nová próza Emila Hakla volně navazuje na autorovu nejúspěšnější knihu O rodičích a dětech. Ve třech příbězích píše vypraveč soukromou kroniku svého dosavadního života. Nejprve se vydává se dvěma mladšími přáteli vyzkoušet paraglid... více

Komentáře (2)

honZic
11.08.2016

samozřejmě souhlasím. Zapomněl jsem opravit. Tuto recenzi jsem psal v době, kdy to byla poslední kniha :-). Opravím..

Teckovana
10.08.2016

Hezká a celkem výstižná recenze. Jen bych rád opravil, že toto není Haklova poslední kniha. Román Skutečná událost a povídkové Hovězí kostky jsou díla novější.