Speciální maso pro každého... Nebo z každého?

recenze

Znamenitá mrtvola (2022) 4 z 5 / b.mickalova
Znamenitá mrtvola

Přes vánoční prázdniny jsem se rozhodla využít volné dny ke čtení a sáhla jsem po knize Znamenitá mrtvola od argentinské autorky Agustiny Bazterricy. Do čtení jsem šla bez jakýchkoliv očekávání, dokonce jsem si ani nepřečetla anotaci a nijak si nezjišťovala, o čem by kniha měla být. Zajímavé překvapení mě proto čekalo již na prvních stranách tohoto díla, když jsem zjistila, že se příběh odehrává v alternativní budoucnosti, ve které se maso všech zvířat stalo pro lidi jedovatým. Namísto toho, aby se snažili uživit na veganské stravě, vymysleli jiný způsob, jak přežít – chov, porážku a následnou konzumaci lidí.

Autorka se do popisu této reality pustila opravdu podrobným a často dost brutálním způsobem. Tato kniha tedy rozhodně není pro čtenáře, kterým by se mohlo dělat špatně z velice důkladného popisu porážení lidí nebo porcování masa, často působícího skoro jako návod. Hlavní postava, Tejo, pracuje v jedné z mnoha lidských farem a zprostředkovává nám zajímavý pohled do jejich zákulisí, které se nijak výrazně neliší od toho, jak se v dnešní době chovají zvířata. Nemůžeme od něj ale očekávat žádný boj proti nastavenému režimu – realitu přijímá takovou, jaká je, a ke „speciálnímu masu“, jak jsou nazýváni lidé určení ke konzumaci, je velice lhostejný.

Kniha nabízí zajímavý pohled na mentalitu společnosti a na to, jak rychle si lidé zvyknou na věci, které ještě nedávno považovali za nepřijatelné, když se zaobalí do pěkných slov. Autorka několikrát načne myšlenku, že virus, který postihl zvířata a změnil jejich maso na jedovaté, je pouze vládní propaganda a způsob řešení přelidnění Země, ale ani jednou ji pořádně nerozvine a postavy se touto možností nezabývají dost na to, aby ji čtenář považoval za ústřední myšlenku díla. Kniha se totiž soustředí spíše na osobní život hlavního hrdiny a tento dystopický svět je použit pouze jako pozadí.

Celá kniha je psaná poněkud stroze a v jednoduchých větách, takže je na čtenáři, aby si domyslel spoustu souvislostí. Jak tento nebezpečný virus vznikl? Jak se lidé vyrovnali s tak drastickými změnami v jejich životech? Proč se jako hlavní řešení nevyužila veganská strava a namísto toho společnost hned sklouzla ke kanibalismu? Příběh vyvolává mnoho otázek a jen velice málo z nich opravdu zodpoví.

Jako velikou přednost knihy ale považuji popis jednotlivých postav, kterých se v ději vystřídalo poměrně hodně. O jejich vzhledu se mnoho nedozvíme, namísto toho jsou nám představeny pomocí svých častých gest a charakteristického způsobu vyjadřování. Autorka tak dokáže v pár větách a bez zbytečných opisů krásně vystihnout vše, co o nich v danou chvíli potřebujeme vědět.

Kniha je sice krátká, ale velice rychle se vryje do podvědomí a člověk na ni jen tak nezapomene. Autorka své názory čtenáři nepodsouvá, naopak nechává na každém, jak si dílo interpretuje a jaké myšlenky si z něj odnese. Vše je doplněno povedeně napsaným koncem, který jistě mnohé překvapí. Pokud vám tedy nevadí častá brutalita, román rozhodně stojí za přečtení.

Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Když Agustina Bazterrica v roce 2017 zvítězila se svojí mrazivou dystopií v prestižní literární soutěži Clarín, jistě netušila, že se děj její knihy zanedlouho částečně stane skutečností, a její román tak získá na aktuálnosti a na... více

Komentáře (0)