Spíš postřehy

recenze

Ti nepohřbení (2014) 5 z 5 / Dellamorte
Ti nepohřbení

Jen úvodem bych chtěl poznamenat, že nejsem spisovatel, i když mám načteno docela dost a řídím se spíš instinktem co se mi líbí a co ne a to jak v literatuře tak i v hudbě. Potěšilo mě několik známých kapel při závěrečném poděkování, doporučil bych třeba ještě Bathory a Wintersorg. Nemám rád dělení literatury na mužskou a ženskou, takže popisy citových vzplanutí mě nijak neurážejí :)

Začnu asi klady:

- příběh se mi líbil, jak už jsem psal minule. I když toto téma je profláklé od soumraku do svítání, toto pojetí upírů se mi líbilo. Autorka z nich nedělá gotické milovníky (Anne Rice), masové superhrdiny (Kulhánek a spol.) a nebo tupá špatně zničitelná zvířata (teď mě nic nenapadá). Byl jsem moc rád, že ani k jednomu tomuto trendu se příběh nepřiklonil.

- děj pěkně odsejpá, jediné zpomalení se nachází asi jen v části s Airi a tam chápu její opodstatnění.

- moc se mi líbilo jak autorka v průběhu vyprávění vysvětluje předchozí konání postav a v ději to nepůsobí jako pěst na oko.

- příběh končí přesně tam kde by měl, žádné zbytečné natahování. To je pro mě velké plus.

Zápory se týkají asi jen drobností, kterých si možná někdo ani nevšimne:

- moc jsem nepochopil kde vzala Marína svoji "základnu" když pronásledovala 16 let Segethovi? Z textu vyznívá, že ten dům měla obydlený už pěkných pár let a přitom byl poměrně blízko od posledního úkrytu Segethových, navíc mi přišlo divné, že by při stěhování s sebou tahali všechny záležitosti jako Marínin portrét v životní velikosti, či smečku vlků...

- jediná postava, se kterou jsem se nedokázal ztotožnit je Airi, podle popisu nadprůměrně inteligentní dívka, ale časem mi přijde, že rezignuje a chová se čistě instinktivně.

Podtrženo sečteno: je to čtivé, napínavé a dobře napsané.
Děkuji za důvěru a snad moje postřehy někomu pomůžou.
Bedřich

Ti nepohřbení Ti nepohřbení Kristina Haidingerová

Roku 1617 objevují ztroskotalí velrybáři v severních pustinách neznámou hmotu. Roku 1620 je ve vší tichosti ukončen poslední čarodějnický proces na Moravě. Roku 1640 je ve finském přístavu Raumě uvězněn nic netušící mladík. Hned n... více

Komentáře (0)