Konečně pořádná detektivka! To byla má slova, když jsem se začítala do této knihy. Po velkém zklamání v podobě povídkové knihy "Zimní ryby" byla tato příjemnou změnou. Ale přiznávám, že jsem k této z počátku přistupovala trošičku s nedůvěrou, protože české autory moc nemusím. Ale na druhou stranu miluji historii a historické romány a tak jsem se do této s chutí pustila.
Začátek nás zavádí do kláštera, kde se poprvé setkáváme s naším hlavním hrdinou Bočkem. Je to šlechtic, ale jeho rod je poměrně chudý, pokladnice je prázdná a mimo jména nemá Boček nic. Do šlechtického stavu tento rod kdysi uvedl sám král Vladislav II. Král z významného rodu Přemyslovců. Boček žije v klášteře společně s mnichy a doufá ve šťastný život leč za mohutnými hradbami starého kláštera. Má tu vše, co potřebuje. Teplé jídlo, nocleh. Víc by si ani nedovedl přát. Jenže osud má s naším hlavním hrdinou zdaleka jiné plány.
Jednoho dne se totiž Boček doslechne, že je jeho otec vážně nemocen a tak musí okamžitě opustit klášter a navíc pátrat po svém zmizelém bratrovi Hynkovi. Na své cestě poznává lásku, dobrodružství, nebezpečenství, ale také naději, že vše dobře dopadne. Jak to nakonec osud s Bočkem domyslí? Dokáže uzdravit svého otce a nalézt svého milovaného bratra?
Kniha se četla moc dobře, kapitoly byly krátké a tak to šlo od ruky. Styl psaní byl jednoduchý v ich-formě (1.osobě) vyprávěn samotným Bočkem. Konečně kniha od českého autora, která mi vyloženě sedla a trefila se do nálady. Byla odpočinková, poučná a já se ráda ocitla ve středověkém světě plným loupeživých banditů, mnichů, rytířů, králů a všech jiných ostatních obyvatel.
Věřím, že všichni fanoušci historických románů, detektivních příběhů a vůbec historie budou jásat, až se jim dostane tato kniha do rukou. Stejně jako já. Jsem nadšená a určitě po této milé zkušenosti budu dávat více šancí našim českým autorům.
Můžu vám říci, že jsem tento skvělý příběh nečetla naposledy a rozhodně po knize sáhnu v budoucnu znovu. Ráda se opět setkám s Bočkem a jeho přáteli i nepřáteli. Ráda se opět ocitnu ve středověku a už nyní se na to těším. Za mě velké doporučení :-)
Knize dávám plný počet a tímto také děkuji Nakladatelství Moba za poskytnutí recenzního výtisku.

Zlomyslný osud nachystal pro Bočka, nehrdinského druhorozeného syna pánů ze Zvonařic, nejedno překvapení. Když se zdá, že se už celkem dobře vyrovnal s tím, že zbytek života prožije v klášteře, kde má po ruce dostatek dobrého jídl... více
Komentáře (0)
Lucy2211 také napsala