Střet s teroristy
recenze
Dívka v ohni (2020) / Kikina182Když teroristé zasáhnou letadlo, zemře v jednom z londýnských obchodních center mnoho lidí. Brzy jsou ale identifikovaní údajní viníci, proti kterým je veden zásah. Součástí operace je i detektiv Max Wolfe. Jenže všechno se zvrtne a spustí se řetězec událostí, který ovlivní mnoho lidí. Už totiž nejde jen o teroristický útok, ale objevuje se i vrah, který si říká Zlý Mojžíš a nebezpečí se nevyhne ani Max.
Kromě práce má Max ale ještě osobní problémy. Jeho dcera je pro něj vším, ale teď hrozí, že by o ni mohl přijít. Jeho bývalá manželka se totiž po letech nezájmu rozhodla, že potřebuje Scout ve svém životě a trvá na tom, aby se přestěhovala k ní. Jenže Max, Scout a jejich pes Stan tvoří smečku, kterou chce skoro za každou cenu udržet pohromadě.
I pátý díl této série je napsaný v ich-formě z Maxova pohledu. Ale ani v případě stylu psaní se toho moc nezměnilo. Je pravdou, že na začátku mi na rozdíl od předchozích dílů pár desítek stran trvalo, než jsem se začetla, ale to bylo způsobeno spíše pomalejším rozjezdem děje, než že by se zhoršila čtivost psaní. Tony Parsons má totiž styl psaní, díky kterému se i příběhy o docela závažných tématech čtou opravdu dobře.
Opět se v příběhu objevují staré známé postavy, které už autor tolik nepopisuje, jelikož to není potřeba. Ale i tak je v příběhu zakomponována jejich lehká charakteristika pro případ, že by se čtenář pustil do tohoto dílu bez znalosti těch předchozích.
Je tu ale i docela dost nových postav. Těm se autor věnuje opravdu podrobně, což je skvělé, protože jsou nejen zajímavé, ale také jednou z nejdůležitějších složek v Maxově případu.
Jak už jsem zmiňovala, měla kniha trochu pomalejší rozjezd, ale to v důsledku vůbec nevadilo. Všechny Maxovy případy mi přišly originální, ale tenhle je ještě mnohem propracovanější a zajímavější. Je tu hned několik úhlu, ze kterého se dá sledovat a ten konečný výsledek je zkrátka skvělý.
Posun k lepšímu je i co se týká Maxova osobního života. V posledních knihách více méně postupoval podle stejné šablony, jen s menšími obdobami, což už začínalo být dost nudné. Ale tady sektor ze zajetých kolejí vymanil a ještě přidal problém s opatrovnictvím. Takže i po téhle stránce byl příběh mnohem lepší než u předchozích dílů.
I když jsem si na začátku říkala, že Dívka v ohni bude nejspíš nejslabší knihou ze série, mýlila jsem si. Po přečtení musím naopak říct, že se podle mě jedná zatím o nejlepší díl. Pokud se vám líbily předchozí díly, tak moc doporučuji i tento. A i v případě, že ještě nemáte s autorem zkušenosti a máte rádi krimi, tak je tohle skvělá volba. Osobně si myslím, že bude nejlepší začít od prvního dílu, ale pokud vám jde především o detektivní zápletku, tak rozhodně ničemu neublíží, když začnete tímto dílem.
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství MOBA.
Dívka v ohni Tony Parsons
Když teroristé za pomoci dronu způsobí pád letadla, které se zřítí na jedno z nejrušnějších londýnských obchodních center, rozběhne se řetězec událostí, které zasáhnou jak viníky, tak i nevinné. Detektiv Max Wolfe z policejní cent... více