Sudičky

recenze

Sudičky (2024) 5 z 5 / Romain123
Sudičky

V pořadí již jednatřicátý románový titul z pera neobyčejně aktivní a činorodé spisovatelky Markéty Harasimové se zdánlivě jednoduchým názvem „Sudičky“ vybočuje velice výrazně z rámce její dosavadní tvorby. Autorka je široké čtenářské veřejnosti známá svými psychologicky laděnými detektivními příběhy a extrémně napínavými thrillery, odehrávajících se v nejrůznějších, vždy precizně vykreslených prostředích. Jejich hlavními postavami jsou především ženy, zažívající na vlastní kůži nejrůznější příkoří a s nimiž se život rozhodně nemazlí nebo naopak ony samy manipulují se svým okolím a jsou ve své podstatě slušně řečeno „pěknými mrchami“.

Již předcházející román „Gaslighter“ znamenal jistý odklon od výše uvedených žánrů. Vůbec poprvé se zde v tvorbě Markéty Harasimové objevily dějové linky vycházející ze skutečných událostí, domnívám se, že i částečně autobiografických. V případě aktuální novinky je použití reálné předlohy již mnohem markantnější a osudy některých postav se více či méně shodují s osudy konkrétních lidí z nejbližšího spisovatelčina okolí . Celý příběh je vlastně koncipován jako uctění památky staršího bratra a nejlepší kamarádky. Oba bohužel opustili tento svět předčasně za velice tragických okolností a navíc velice brzy po sobě.

V knize je pro autorku typickým, úsporným stylem, sugestivně popsána neskutečně trnitá a spletitá životní pout hlavní hrdinky Ivety. Od traumatizujícího dětství, mimořádně negativně poznamenaným soužitím s labilní matkou a tyranským otčímem, přes přežívání v toxickém a destruktivním vztahu s nelítostným manipulátorem až k neodvratnému pádu drogovou a alkoholovou závislostí na nejhlubší možné dno. Po tragické nehodě je Iveta přesvědčená, že již pro ni neexistuje ani ta sebemenší naděje na alespoň trochu smysluplný život. Trochu paradoxně jí k odrazu od zmíněného dna pomůže setkání s podobně postiženým mužem, kterého také připravila téměř o všechno závislost na alkoholu.

Dokážou oba najít sílu a odhodlání k dalšímu životu? Je smrt vysvobozením a je opravdu definitivní? Má vždy smysl bojovat o naději v světlejší budoucnost? Odpovědi na tyto zásadní otázky hledají hrdinové nové knihy Markéty Harasimové.

Navzdory zdánlivě beznadějnému a bezvýchodnému lidskému osudu, existuje vždy jakési světlo na konci tunelu, k němuž by se člověk, balancující na tenké hranici mezi životem a smrtí měl upnout a nikdy by neměl vzdávat boj o svou naději a místo v tom současném, pozemském, nebo v dalším životě. To je podle mého názoru jedno ze stěžejních poselství této knihy.

Není to vůbec lehké čtení, marně vzpomínám, kdy jsem nad stránkami nějaké knihy prožíval tolik emocí a kdy ve mně tyto emoce ještě dlouhou dobu po přečtení s takovou intenzitou rezonovaly.
Nový román Markéty Harasimové v sobě skrývá obrovský potenciál pomoci pro mnoho lidí, strhávaných zákeřnými a nemilosrdnými závislostmi do smrtící propasti, k nalezení cesty a úcty k sobě samému.

Dovolím si citovat motto z anotace knihy: „Závislost je jako spirála, která se stále více stahuje. Než se ocitnete v jejím středu, zastavte ji.“ Je k tomu třeba něco dodávat?
Nemohu také opomenout vkusně a originálně zpracovanou obálku, skvěle předznamenávající atmosféru příběhu.

Román „Sudičky“ rozhodně nezanechá žádného čtenáře chladným a přinutí jej minimálně k zamyšlení.

Doporučuji všem a z celého srdce děkuji autorce za neobyčejně silný čtenářský zážitek s obrovským přesahem a poselstvím!

Sudičky Sudičky Markéta Harasimová

Závislost… slovo často skloňované, přesto zlehčované. Každý z nás se domnívá, že mu nehrozí. Že vykouří pár cigaret, vypije nějakého panáka, zajde na pivko, občas zahraje ruletu, vsadí na sportovní zápas. Jenže… lidská duše je kře... více

Komentáře (0)