Jules Emberová nikdy neměla dokonalý život. Dětství strávila jako dcera podkoního na panství Everless, odkud ale spolu s otcem musela kvůli nehodě utéct. A nyní jí nezbývá nic jiného, než se tam vrátit, pokud chce zachránit život svého otce. Jenže jak se ukazuje, Everless není pouze panstvím bohaté šlechty. Je i místem, které stejně jako před lety, obrátí Julesin život vzhůru nohama.
Jules je jednou ze silnějších hlavních hrdinek, u které nebudete mít problém s tím, abyste si je už po chvilce oblíbili. Není ale ani charakterem s přehnanou hloubkou, spíše takovou obyčejnější postavou, s odvážným a bojovným srdcem. A jak se nakonec ukáže, i v troše té obyčejnosti se může najít něco výjimečného. Proto si myslím, že budete nakonec z vývoje Julesina charakteru překvapeni.
Co se vedlejších postav týče, není jich až takové množství, a většina se v příběhu moc dlouho nezdrží. Proto se nemusíte bát toho, že byste se v nich ztráceli, jestli s větším počtem postav máte problém.
Dějová linka je pouze jedna a už od začátku je jasně dané, kam bude směřovat. Ale nemyslete si, i přes tohle přijde první zvrat relativně brzy a od té doby už doopravdy nebudete vědět, na čem jste. Autorka si skutečně pohrála s každičkým detailem, takže i něco tak obyčejného jako dětská říkanka, bude mít nakonec mnohem hlubší význam. A teprve, jakmile si všechny tyhle útržky dáte dohromady, si budete moci všimnout toho, co mezitím autorka spřádala jako okrajovou zápletku za čtenářovými zády. Osobně tomu nemám, co vytknout, pro mě to bylo velmi pozitivní překvapení, u kterého se doopravdy těším, jak to s ním nakonec v druhém díle dopadne.
Mile překvapeni budou určitě i ti, kterým romantická linka nic moc neříká. V Everless totiž téměř žádná není, vyvíjí se skutečně pomalu a tajemně, takže na více z ní si budeme muset počkat do druhého dílu.
To, díky čemu je Everless tak skvělý, je samotný základ děje a svět. Tyhle dvě věci jsou vymyšlené tak famózně, že dohromady tvoří kombinaci, která čtenáře zkrátka uchvátí. Už jen kvůli tomu, že přijít na něco skutečně originálního, je v dnešní době těžké, extra s těmi dalšími tisíci fantasy knihami, které na trhu jsou. Ale Everless se to povedlo.
Ani čtivost není u téhle knihy problém. Je sice fakt, že se tu nachází pár zbytečnějších pasáží, které by snadno mohla autorka vynechat nebo zkrátit, ale jinak vám příběh uplyne opravdu rychle a brzy se ocitnete na konci. Vděčit za to můžete především opravdu jednoduchému stylu psaní, takže pokud sháníte něco na odpočinkové čtení, Everless bude to pravé pro vás!
Everless určitě není dokonalá kniha, ale stále se jedná o velmi dobrý příběh, se skvělým potenciálem, který snad bude využit alespoň v závěrečném druhém díle. Nicméně, do té doby máte alespoň čas si Everless přečíst a nezáleží na tom, jestli jste více či méně náročný čtenář, protože tahle kniha sedne v určitých prvcích komukoliv. Doporučuji!
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Čas je vězení. Jen ona má klíč. V království Sempera se platí časem. Hodiny, dny i roky jsou extrahovány z krve a pomocí magie přetavovány v kovové mince. Ty však bohatí aristokraté, jako jsou Gerlingové, neúprosně daní. Na úko... více
Komentáře (0)
MilenneWaver také napsala