Tajemství loňského léta

recenze

Odpusť mi. Megan (2016) / M4RT122
Odpusť mi. Megan

Děsivé tajemství. Mrtvá kamarádka. Naříznuté lano. Nehoda na hřebeni u starého dubu. Skutečnosti, o kterých má být navždy pomlčeno. Kdo o nich promluví jako první? Odpusť mi. Megan je kniha, kterou přečtete jedním dechem.
Do malé vesnice, kde jsou mezi mládeží daná jasná pravidla a všichni rozkastováni, se přistěhuje nová dívka. Tím, že se začne kamarádit s němou mimoňkou Megan, si zákonitě rozezlí velitelku místních „Barbie“ Sadie. Zatímco si dvě kamarádky mezi sebou budují nádherné kamarádství s mírně lesbickým nádechem, pomalu se odhaluje tajemství loňského léta a důvod, proč Megan nemluví. Jasmin, nová holka, dostává výhružné dopisy, a dějí se kolem ní další divné věci. Mezi holky vstupují dva kluci: Owen, bývalý přítel mrtvé Hany, kterého Megan nesnáší, protože jí přebírá Jasmine. A Luke, který Hanu bezmezně miloval.
Co až může způsobit striktní rozdělování do part a určování, kdo s kým smí a nesmí kamarádit? I žárlivost nese notnou vinu na smrti mladé dívky. S hrůzným činem se každý z viníků vypořádá po svém.
Moc poutavé čtení. Autorka umí vyjádřit myšlenky hlavní hrdinky tak skvěle, že se chvilkami cítíte být samotnou Megan. Snažíte se překonat hradbu mlčení, najít v sobě ztracený hlas a potlačit ten zlý, vnitřní, který vás bohužel ovládá. Budete Megan chtít dodat sebevědomí a odvahu, aby tolik netrpěla. Nezaslouží si to. Určitě ji budete i litovat. A to hlavně při čtení dopisů, které píše milované, zabité kamarádce Haně. Budete chápat její vnitřní citovou zmatenost a fandit jí, aby její vztah s Jasmine vyšel a někdo ji opravdu miloval. Smrt Hany přeci nemůže být její vina!
Tím, že se tajemství odhaluje pomalu a postupně, není jasné, kdo kým byl před osudnou událostí a jaký vztah měl k mrtvé Haně, autorka udržuje napětí na každé stránce. V určitých pasážích vás až bude mrazit. Budete doufat, že se nestane to, k čemu se schyluje. Ať to není tak, jak to je!
Knihou jsem byla doslova unesena. Nechtěla jsem jít ještě spát, chtěla jsem se dozvědět, jestli Megan konečně promluví a jak zemřela Hana. S Odpusť mi. Megan jsem strávila tři nádherné večery a přála bych si, aby jich bylo víc, aby kniha byla mnohem delší. Ale ona je dokonalá tak, jak je. Moc doporučuji její přečtení!

Odpusť mi. Megan Odpusť mi. Megan Abbie Rushton

Některá tajemství by měla zůstat skryta… Megan nemluví. A ani nemůže. Loni v létě se stalo něco hrozného a ona slíbila, že o tom nikdy nikomu neřekne. Trápí ji strašná vina. Přišla o kamarádku, odcizila se mámě a stala se terče... více

Komentáře (0)