Takto dľa mojho názoru vyzerá braková literatúra. Len neviem, či týmto názorom túto brakovú literatúru neurážam.

recenze

Nikola Tesla a Albert Einstein na cestě časem (2012) / Dotcom
Nikola Tesla a Albert Einstein na cestě časem

Krátke zhrnutie deja: Tesla, Einstein,  6 ročný inteligentný človiečik, ktorý svojimi postrehmi, sťa by z oka vypadol svojim rovesníkom z amerických filmových trhákov (nakoniec sa stane žeriavnikom (napadá ma Soptík - aj tak budem požiarnikom) a jeho strýko trpiaci narkolepsiou (jpomerne neobvyklá porucha bdelosti, keď človek nekontrolovateľne upadá do spánku, aj keď nie v takej podobe, ako predstavil R. Atkinson (to je to pán Fazuľa) vo filme Milionový závod - Rat Race - tak teda táto štvorica cestuje v čase v stodole- sic! - na zamrznutú Antarktídu, ktorú Tesla len tak pre nič za nič rozpolí, tu sa stretáva s wikingmi na plachetnici, hlavný wiking svojim mečom pokračuje v deštrukcii Antarktídy. Teda zhrnutie - autor knihy konfabuluje na základe pár prečítanych útržkov z kníh Ludvika Součka, matnom podvedomí o Filadelfskom experimente (je to jednotná teória poľa pán autor, nie zjednotená. Zjednotené sú Spojené štáty a klaka Vašich prívržencov voči konštruktívnej kritike. Je zrejmé, že autor má v obľube Trosku, za čo ho pri jeho veku chválim. Doporučil by som mu aj Babulu, teda aspoň jeho knihu Signály z vesmíru, aj keď je poplatná dobe a obdivom k socializmu.

Gramatika: autor ma problémy so stavbou jednoduchej vety, veta rozvitá je už ľahký problém, súvetie sci -fi. O slovoslede a pomerne častých hrubkách škoda hovoriť.
Znalosť fyziky: Neočakával som stručnú históriu času od Hawkinga, avšak toto dielo podliezlo všetky laťky. Životnosť slnka, ako všetci vieme je 6 miliónov rokov, píše autor, ale akosi to zabudol vysvetliť dinosaurom, ktori prežili "niekoľko sĺnk". Hovorí Vam niečo pán autor Jura, Krieda, Pangea? Prezradím Vam zdarma, že vek Slnka sa odhaduje cca na 4, 5 miliardy rokov a hranica sa stále s novými poznatkami posúva a jeho trvanie dľa predpokladu vedcov je cca ešte raz takto dlhý úsek. V tomto ste sa trošilinku sekol.
Naše slnko postupne po 6 miliônoch rokov vyhasne a zem sa zmeni v kocku ľadu. Ak dôjde k zániku drahý sčítaný autor vyparíme sa, zhoríme. Žiarenie dľa autora delíme na infračervené a katódové (autor mal na mysli pravdepodobne vznik X Ray paprskov teda Rtg žiarenia, ale aj vtedy je tu ešte Comptonov rozptyl, tvorba pozitronový párov, ale toto je už skutočne z iného súdku - v tomto veľdiele lietame v stodole, rozdeľujeme Antarktídu (ozaj vysvetlil som pani V, že je to niečo ako Europa, ale trošku južnejšie?) teda presnejšie ju rozdeľujeme v letnom oblečení a pritom daváme do laty mimozemšťanov aj wikingov - pakáž jedna, čo nám bude v knihe zavadzať. Ďalej poznáme Orion, Plejady a ine Galaxie.  Predvčerom okolo mňa preletela galaxia Apophis, tak som sa zľakol, pán autor. Jednoducho tieto neznalosti sú v dobe netu hanbou. Google to istí.
Úvaha:: Nie každý máme nato splodiť nejaké písomne dielo, respektíve máme, ak nemáme dostatok sebareflexie. Pán autor, ale písanie si pochvalných recenzii samým autorom a okruhom blizkej klaky je skutočne smutné. Napádanie potom autora recenzie je len dovršením megalomanie.
Grafická stránka: ako neuraziť autora kresieb. Na základke som mal okolo seba lepších výtvarnikov. Vtedy mali asi 12 rokov.  Na druhej strane celkom zaujímavý prebal knihy.
Zhrnutie a snáď konečne aj konštruktívna kritika: Pán autor, nepíšte, ak tak pre okruh tu sebe verných, ktorí ma následne nazvú podvodníkom, či násťrocným deckom a preboha neporovnavajte sa s Viewegom a Kingom!!! Ak nastavím akúsi pomyselnú časovú os, kde naivné diela Trosku dáme do obdobia pozdnej puberty, pán Neff bude skoro v dôchodku,  tak toto veľdielo by som charakterizoval orgastickými sťahmi po koite. A aj ten sex stal za h....
Autor je lekár, má 55 rokov, žije striedavo v ČR a SR, má prečítanú prakticky celú old school Sci-fi od Asimova, Heinleina, Herberta, cez Strugackich, Lema (p. Fejfekovi doporučujem Sumu technologiae) až ku Kingovi, Prestonovi, Berymu, Brownovi atď obľubený autor a kniha Catch XXII - Joseph Heller. Ale miluje tiež Patchetta, Sapkowského, Pilipjuka. Prečíta si rád aj Viewega či Matkina. Ulietava na Douglas Adamsovi, miluje Monty Pythonov, počúva Pink Floyd, Emerson, Lake And Palmer, Yes, Jethro Tull, ale i Led Zeppelin, Deep Purple, Katie Meleua, Iné Kafé, Slíže, Jarek Nohavica atď. Najhoršia kniha v živote - práve zrecenzovaná. Spotreba sedatív počas čítania knihy 30 tbl Lexaurín 5 mg. Ešte mu chýba sto strán.

Nikola Tesla a Albert Einstein na cestě časem Nikola Tesla a Albert Einstein na cestě časem Tomáš Walliant

Jak byste reagovali po naservírování pravdy utajené desítky let o dvou nejvýznamnějších géniích světa, zatajovanou nejen vládou USA, ale i nejmocnějšími lidmi na zemi? Kdy srbský vynálezce před více než sto lety postavil věž Warde... více

Komentáře (30)

nightlybird
10.01.2013

Za předpokladu, že jsou citace z knihy identické, je třeba autorovi recenzované knihy přiznat jedno : jeho ego (a odvaha) dosahují vskutku kosmických rozměrů, stejně jako jeho nevědomosti. Není ale třeba mu spílat, spíše by bylo na místě projevit alespoň minimální dávku soucitu. Dovolím si proto zacitovat : Bible Mt 5:3 - "Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské " .
Míra mého soucitu, není ale taková, abych recenzovaný skvost četl, natož dokonce zakoupil. Obávám se totiž velmi, že by se taková skutečnost neblaze podepsala jak na mém duševním, tak i fyzickém stavu (ostatně již teď nepříliš valném). A příteli herdeku, který se rád střemhlav vrháš do četby adrenalinových knih, zkroť pro tentokrát svou vášeň a neriskuj, nejsem si jist, zda bys to i ty dokázal bez poškození zdraví vstřebat a byl bych krajně nerad, kdybych tak přišel o projevy tvého jiskrného ducha (ať už jim říkáš jakkoliv).

Dotcom
09.01.2013

Pre eraserhead: Áno písal som bez diakritiky cez Ipad. Ďakujem za kritiku. Dovolím si vložiť ukážku diela z autorovej stránky:
"Avšak Nikola toho pramálo dbal, neboť byl neuvěřitelně soustředěný a celý svět se točil jen kolem něj a virtuálního kina. Občas usedl do bobku a rval si vlasy, jindy zas udeřil do zdi a mumlal nesrozumitelná slova. A potom, po velmi dlouhé době se jeho mysl otevřela novému vnímání. Cítil mohutnou sílu v sále, jiskření na kůži a kolem sebe spatřoval poletovat miliardy čísel a vzorců. Pokračoval v psaní na tabuli, přičemž skládal vzorce abnormální složitosti v bleskovém sledu. Einstein jen zíral s otevřenými ústy a na své počty docela zapomněl.
„Už to slyším, slyším to!“ vykřikl náhle Nikola.
„Co – co slyšíš?“ nechápal Albert a otáčel se na všechny strany, ale neslyšel nic.
„Cožpak to neslyšíš?“ volal nepříčetně stařec a zacpal si uši dlaněmi. „Je to šílené a hrozné! Všude slyším pískání, klepání, bušení a tisíce jiných zvuků! Bože, nebo je to snad v mé hlavě? Nedokážu to rozpoznat a nezajímám se o to! A co vzorec! Musím na to přijít, musím!“ otočil se k tabuli a s novým zápalem začal počítat.
Einstein viděl, jak starci znovu vyhrkly slzy a pochopil, jak nesmírně ten člověk touží po vítězství. Když uplynula hodina, Tesla již křičel hlasitě, opakoval si vzorce popředu i pozpátku, a sotva si uvědomoval, že popsal dobrých třicet metrů tabule. Ovšem to nebyla tabule běžná, jakou známe ze škol, nýbrž její výška se zvedala pět metrů ke stropu. Proto se vědec pohyboval na jezdícím žebříku, aby vzorci zaplnil všechny plochy. Neustále znovu a znovu omílal své výpočty výkřiky, mluvil sám k sobě a pokládal si záhadné otázky. Chvílemi rozmlouval s démony a snažil se je zachytit kolem sebe, přičemž jim pokládal nesrozumitelné otázky. Vůbec si nevšímal mimozemšťanů v čele s přednostou rady, kteří ho pozorovali udiveně již delší dobu. Einstein starce neustále zklidňoval, ale již chápal, že všechna jeho varování přicházejí vniveč." Najväčší problém celej knihy je, že k jej prečítaniu je potrebné veľké množstvo sedatív, aby sa človek cez ňu prehrýzol. Ale netvrdím, že niekomu sa kniha skutočne zapáči. Prajem veĺaodvahy k čítaniu. Mimochodom reagovať na knihu, ktorú ste nečítal je každopadne zaujímavé. Ja som len chcel upozorniť ľudí, aby sa nenechali napáliť pochvalnými recienziami samotného autora. Toť vše. :-)

eraserhead
09.01.2013

Napsat recenzi bez použití diakritiky? Pokud to nemá nějaký skrytý význam (o čemž pochybuji)? To odmítám číst. I když jsem si to samozřejmě přečetl, jen abych zjistil, že jsem to číst neměl. Tvou recenzi, respektive její atmosféru a tón, bych totiž pravděpodobně aplikoval jako komentář k tvé recenzi. A to zdůrazňuji, že jsem recenzovanou knihu nečetl, až doteď jsem o její existenci nevěděl a s jejím autorem nemám naprosto žádné styky.

LordSnape
09.01.2013

Autor si musí sám knihu hvězdičkovat plným počtem, aby to vůbec nějak vypadalo. To přeci jen o něčem svědčí. Jsem rád, že se objevil i názor nezaujatého čtenáře, který není s autorem nijak ve styku.

herdekfilek
09.01.2013

Takhle nadávat, to je až nemorální. Krása boží, člověče. Celou knihu tvých nadávek a rozbitých iluzí bych si strašně rád přečetl, protože to opovržení, který z toho sálá, to je jak slunko s šestimilionovou životností. Výbušné svou novostí. Jen houšť alias hobluj barde.