Teď už vím o Paříži úplně všechno...

recenze

Paříž, moje láska, můj život (2018) 4 z 5 / knihomolka_elka
Paříž, moje láska, můj život

Paříž, to není jen Eiffelovka, Louvre či Notre Dame ale i spousta krásných romantických uliček, parků, zámků, restaurací, kaváren a dokonce i palačinkáren. Touto knihou nás seznamuje slovenská autorka Maria Dopjerova-Danthine s méně známými i méně turisticky navštěvovanými krásami Paříže. Prostřednictvím knihy se ocitáme na pohádkových místech, a chováme se jako každý Pařížan či Pařížanka.

Kdo přečetl anotaci, pravděpodobně očekává romantickou zápletku z Pařížského prostředí. Stejně jako já, však v tomto bodě narazíte. Jedná se v podstatě o barvitý a detailní popis Paříže, kdy autorka neopomíjí ani Pařížany. Naučíte se například chovat u stolu po vzoru francouzské šlechty, dozvíte se, jak obtížný může být výběr bagety, jak probíhají v Paříži svátky nebo jak to funguje na pařížském úřadě. Asi po první třetině knihy se čím dál častěji objevují vlastní zážitky autorky, čímž se kniha stává mnohem osobnější, zajímavější a díky tomu čtivější. Avšak popis stále nepřestává být dominantou této knihy, stejně jako Eiffelova věž nepřestává být dominantou Paříže.

Kniha mi svým obsahem hodně připomínala turistický průvodce, avšak vůbec mi s tím neladila obálka knížky. Ta mimochodem není vůbec špatná, ba dokonce je přímo krásná, ale sama o sobě evokuje spíše román a jak už jsem psala výše, ke konceptu knihy se podle mě příliš nehodí. S grafickou stránkou této knihy spokojená nejsem. Svým obsahem kniha přímo vybízí k obrázkům, plánkům či drobným kresbičkám a ty mi zde strašně chyběly.

Díky této knížce se z každého stane tak trochu Pařížan. Seznámíte se s krásnými zákoutími města, naučíte se francouzsky mluvit ale i nadávat, ba co víc dokonce i péct francouzsky. Kniha je takový návod jak vlastně v Paříži zapadnout jako cizinec a zároveň kam se vydat a co prozkoumat jako turista. V tomto je kniha velmi originální, dosud jsem se s něčím podobným nesetkala. Co víc, knihu píše Slovenka, díky tomu má naší nátuře velmi blízko a lépe umožňuje chápat pařížské zvyklosti a zajímavosti. Některé větší rozdílnosti staví přímo do opozice ke slovenským zvykům.

Přes mé drobné výtky se mi kniha moc líbila a doporučuji ji všem milovníkům Francie, či mám-li konkretizovat Paříže a Pařížanů.Pokud se dokonce chystáte o prázdninách do Francie vyrazit je pro vás tato kniha jako stvořená.

Paříž, moje láska, můj život Paříž, moje láska, můj život Mária Dopjerová-Danthine

Mária se jako bezstarostná studentka v toulavých botách a s pomačkanou mapou v kapse vydala do Paříže – a našla zde nečekaně nový domov. Po dvanácti letech radostných, ale i bolestných zkušeností rekapituluje svůj život s touto ro... více

Komentáře (0)