Tři polibky nebo papírová žirafa?
recenze
Papírová labuť (2017) / knihamouderNo do hajzlu!
Pokud vám vadí moje první věta, nedoporučuji vám knihu otevírat! Není totiž určena pro slabé povahy a mravokárce. Anotace zdaleka nepřipraví uživatele na jízdu, která na něho čeká.
Mladá žena Skye Sedgewicková je unesena. Pohltila ji noční můra a ona si nepřeje nic jiného, než se probudit ve svém domě a užít si oslavu narozenin, kterou pro ni připravil milovaný otec.
Autorka Leylah Attar zajme čtenáře a svým úžasně živým vyprávěním ho přenese přímo do děsivého děje. Měla jsem dojem, že se do mě vpíjí veškeré pocity sužované ženy. Pociťovala jsem strach, úzkost, beznaděj a bolest. Na svém zátylku jsem cítila studený kov.
Třásla jsem se napětím, když se na scéně objevila smrt. Kroužila kolem Skye, natahovala po ní své bledé křivé pařáty.
Něco se však stalo a smrt odešla s prázdnou. Alespoň prozatím…
Po několika stránkách jsem si kladla otázku, zda příběh skutečně napsala žena. Dravý text obsahuje násilí, vulgarismy, nahotu, perverznost, erotické jiskření, sex, boj mexických drogových kartelů a zajisté nechybí přestřelky, výbuchy a zápasení o holý život.
Při čtení knihy se mě zmocňoval nepříjemný pocit jako bych se sama podílela na popisovaném zločinu. Jako bych dělala něco zakázaného, odporného a nepřípustného.
Současně jsem ale chtěla, aby se oběť “spojila“ s únoscem. Ne, není to zvrácenost, postačí se ohlédnout do minulosti a porozumět. Projít zvrásněnou krajinou bolesti.
“ Křup, křup, křup…“
Aby čtenář pochopil, proč k únosu došlo, musí se vrátit v čase. Rozprostře se před ním moře vzpomínek. Stačí nasednout na loďku a nechat se unášet vlnami. Na loďce bude čekat malý chlapec Esteban. Bude vyprávět svůj příběh. Čtenář s ním prožije štěstí, lásku, přátelství a radost. Zaposlouchá se do krásných ukolébavek MaMaLu a bude se těšit z jejích neuvěřitelných pohádek.
Zároveň okusí hořkost slz, omráčí ho nesmírná bolest, strach, beznaděj, osamělost a hlavně zrada.
Hoch se vydá na ďábelskou krvavou cestu za svým cílem. Jeho motivací bude pomsta. Dosáhne však svého? A co přijde potom?
“ Můžeš si vybrat buď lásku, anebo nenávist. Protože kde žije jedna, druhá umírá.“
Ohromující dílo nabízí hned několik čtenářských zážitků. Je před vás postaven několikapatrový dort a je jen na vás, která část vám zachutná nejvíce. Osobně mi chutnala všechna patra dortíku.
Opět se dočkáte kontrastu krásy a ošklivosti, lásky a nenávisti, smutku a radosti. Přistihnete se, že se vám chce brečet a vzápětí se smějete.
“ Damian se zhluboka nadechl a zíral do prázdného prostoru v příborníku. Přežil osm let v kriminále, ale jedno kopnutí malé holky ho přivedlo do zoufalého stavu a ochromilo všechny jeho tělesné funkce. Zůstal stočený do klubíčka a začal se smát. Poprvé od chvíle, kdy byli se Skye na ostrově, se od srdce smál a přitom si držel koule, ve kterých ho při každém zachechtání bolestivě píchalo.“
Surový děj vystřídá romantika. Příběh zcela vyměkne. Do popředí se dostává vášeň, smyslnost a jak by řekl Sheldon Cooper - koitus. Když už máte pocit, že jste přeslazeni sladkými slůvky, sliby lásky a věčnosti, objeví se několik zvratů. Opět se odhalí ztracené napětí. Dějová linie se ubírá novým směrem. Přeskočíte pár let a znovu se dostanete k zapovězené lásce…
“Celkově vzato, všichni děláme, co můžeme, a během života vytváříme své vlastní příběhy: píšeme je, řídíme je a vysíláme je do světa. A někdy se k nám dostanou příběhy jiných lidí, jindy ne, ale za každým příběhem se vždy ukrývá jiný příběh a za ním zase další. Všechny příběhy jsou navzájem propojeny, ale my z toho řetězu vidíme jen malinký kousek, protože ten řetěz tu byl před naším narozením a bude pokračovat i po naší smrti. A copak lze během jednoho života pochopit všechno?“,
Tato tvorba vás šokuje, pohladí i pobaví. Najdete v ní špetku komediálnosti, kapku erotiky, ždibec akčnosti, ale také hrstku životních mouder.
“Poklad nemusí být vždycky to, čeho se zuby nehty držíte. Někdy se stane kouzlo až v okamžiku, když se ho vzdáte.“
Dílo pokládám za velmi povedené. Zase jedna z knih, která čtenáři nabídne neotřelou zápletku. Svazek přetéká sprostými výrazy, ale tak nějak to k němu patří. Toužíte-li se stát součástí napětí a vášně, vstupte do knižního světa princezny Skye.
Obálka je kouzelná. Zachycuje šťastné chvíle příběhu (jeho počátek i konec…).
Papírová labuť Leylah Attar
Vytvoření návyku prý trvá 21 dní. Je to lež. 21 jedna dní se držela. Ale ve dvaadvacátý den by dala cokoli, aby se mohla vrhnout do sladké náruči smrti. Protože dvaadvacátý den si uvědomí, že cenou za její únik bude jistá smrt jed... více