Ženy z bloku 10 - Lékařské pokusy v Osvětimi

Téma druhé světové války a nacistických zločinů je často diskutováno a množství knih na toto téma napsaných již jistě zahubilo mnoho lesů. Ať už se jedná o odborné publikace nebo romány inspirované skutečnými událostmi, ani po několika desetiletích nenechává toto téma většinu čtenářů lhostejných.

V záplavě publikací a příběhů je už trochu složité najít opravdu dobrý příběh nebo zajímavá svědectví, na druhou stranu je dobře, že na události z první poloviny minulého století se nezapomíná.

Publikace Ženy z bloku 10 patří mezi ty zajímavé publikace, které zanechají ve čtenáři hluboký dojem. Kniha se sestává ze svědectví žen, které se sešly z různých koutů Evropy právě v koncentračním táboře Osvětim a byly uvězněny na nechvalně proslulém bloku 10. Právě zde vybraní nacističtí lékaři prováděli pokusy s hromadnou sterilizací žen i mužů. Cílem byla rychlost a efektivnost, nikdo se nestaral o pocity a následky.

Vždyť pokusných objektů bylo dost, denně přijížděly stovky nových.

V knize nenaleznete emotivněji zabarvenou výpověď. Svědectví žen i historie pokusů i prostorů, kde se odehrávaly, je popisováno s německou důsledností a právě strohost a syrovost vyprávění vytvářejí brilantní mozaiku hrůzy, jež prostupuje celou knihou. Některé odstavce bylo nutné číst víckrát, mozek nebyl schopen zpracovat čistě podaná svědectví o všudypřítomné smrti a neskutečné bolesti.

Je těžké si představit nepředstavitelné. Přesto se to stalo.

Kniha zachycuje osobnosti lékařů, jejich pohnutky, cíle i jednání. Popisy procesů samotných pokusů a jejich vedlejších účinků jsou naplněny bolestí a zmarem. S lidmi bylo jednáno jako s kusy bezcenného majetku, který je možné po použití vyhodit. Závěrečná kapitola o poválečných vyrovnání a dalším osudu přeživších žen je výkřikem frustrace lemovaný úředními lejstry.

Kniha není pro slabší povahy ani pro začátečníky v daném tématu. Četla jsem ohlasy, že kniha je psána složitým stylem a je těžké se do ní začíst. S tím jsem problémy neměla.

Jediný problém bylo pochopit, proč se to všechno stalo a jak mohlo tolik nevinných lidí zemřít jen z něčího falešného rozmaru a zločinného přesvědčení.

Na to již bohužel kniha neodpovídá a právě tuto odpověď lidstvo potřebuje nejvíce.

Ženy z bloku 10 - Lékařské pokusy v Osvětimi Ženy z bloku 10 - Lékařské pokusy v Osvětimi Hans-Joachim Lang

V mužské části osvětimského koncentračního lágru nechalo vedení SS na jaře 1943 oddělit dvoupodlažní budovu kasáren, blok 10, od ostatního táborového území. Prováděly se tam lékařské pokusy na zhruba 800 židovských ženách. Dva dok... více

Komentáře (0)