USA a NATO nezákonné útočné války a neakceschopnost OSN
recenze
Nezákonné války (2017) / lenka2053Skvělá knížka pojednává chronologicky o válečném tažení NATO a bezradnosti OSN - avšak pouze v případě, pokud se neslučuje nározorově s USA. Je plná citací ze shromáždění OSN, vše je zasazeno do souvislostí bez omáčky, stručná fakta. Celkem pojednává o 13 nezákonných, útočných válkách od r 1953 v Iránu, Guatemale, Egyptu, Kubě, Vietnamu, Nikarague, Srbsku, Afganistánu, Iraku, Líbyi, Ukrajině, Jemenu a pokračující válce s Sýrii. Je to silné kafe, číst to takto nahuštěné a uvědomovat si kolik obětí muselo padnout. A za co? Kvůli zdrojům a moci. Vlády lžou, překrucují fakta a nerespektují mezinárodní úmluvy, pokud se jim to nehodí do PR. Lidi v USA a Evropě se prakticky nemají z médií jak dozvědět o tom, co se ve skutečnosti děje a jaké zrůdnosti financují. Prakticky cokoliv jejich vlády přednáší do veřejných médií, tak pravý opak je pravdou.
SPOILER - např: Během nezákonných válek bylo zavražděno v Afganistánu 220tis a v Pákistáně 80tis lidí. Tyto války se vedly jako odpověď na terosristické útoky z 11.září 2001, při nich zemřelo 3tis lidí. Na každého 1 Američana muselo zemřít 1tis Afganců nebo Pakistánců. Šílené. A podobných pasáží je kniha plná. Rozhodně to nutí o věcech přemýšlet jinak, než nás přesvědčují média.
Za mě povinná četba. V mnohém mi otevřela ještě více oči.
Nezákonné války Daniele Ganser
Jak země NATO sabotují OSN. Kronika doby od Kuby po Sýrii. Daniele Ganser se specializuje na dějiny po roce 1945 a mezinárodní politiku a je jedním z nejvýznamnějších společenských kritiků a analytiků v Evropě. V centru jeho zájm... více
Výborná recenzia ! držiaca sa faktov !...ale žiaľ tupé stádo vidí agresorov úplne niekde inde.
napr: