Koruna strachu
Rozálie Pražáková
* kniha mi byla poskytnuta v rámci #spoluprace s @albatrosmedia
Čas od času se někde zjeví talent a z něj pak plynou neuvěřitelná díla. Budu ještě chvíli potřebovat přesvědčovat, že Koruna strachu je debut. V žánru fantasy se jednoznačně pohybuje na předních příčkách a bylo to čtení plné akce.
Setkáváme se s Avery, která se svým bratrancem Twainem zdědí klíč, jež odmyká dveře do příběhů zamčených v knihách, alespoň v té jedné speciální. S nedůvěrou přátelé klíč vyzkouší a k jejich překvapení se ocitají ve vymyšleném světě, který už ale nepůsobí přímo na kůži jako na stránkách knih. Oba jsou nuceni naučit se přežít ve světě hrubosti a krutovlády a postupně zjišťují, že jejich osoby jsou pro nově objevenou zem podstatně důležitější, než se dá čekat. Začíná trnitá cesta za pravdou a odhalením tajemství.
Autorka se už ze začátku s ničím nepárá, jste hned vhozeni do děje a po celou knihu jedna akce stíhá druhou. Velmi se mi líbilo, že čtenář byl stále udržován v napětí, to se jen tak někde nepovede, to tempo bylo neuvěřitelné. Kapitoly jsou psány z pohledu několika postav, což dle mého názoru bylo skvělé, lépe se tak dal vnímat celý příběh ze všech úhlů, ale převládá Avery a Twain. Avery si mě zcela nezískala, za to za Twaina a Straku bych dala ruku do ohně. Vyskytují se více i méně sympatické osoby, ovšem právě u těch temnějšího charakteru mi dost vadilo násilí. Různé hrubosti a jiné myšlenky, například v podání Sullivana, mi čtení znepříjemňovaly a myslím si, že byly až příliš dávány na odiv. Každý žánr si jistě žádá své, ale v tomto bych osobně ubrala.
Závěr byl, řekněme, překvapující. Je vidět, že autorka si připravila půdu na možné pokračování, ale konkrétně mě stačil i tento. Vynořilo se zde mnoho otázek, to ano, ale lze ho taktéž chápat jako uzavřenou epizodu odehrávající se v jiném světě.
Zpracování i originálním námětem krásná kniha, s drobným varováním násilí doporučuji. Zaujala mě především myšlenka, že ne každému by se líbilo být v těle postav našich oblíbených příběhů.
4/5*
Koruna strachu Rozálie Pražáková
Dobrodružství na stránkách knih může být skutečnější, než byste čekali. Když Avery zemře strýček, zmizí s ním i poslední střípky dětských snů. To ale nelze říct o Twainovi, jejím bratranci a nejlepším příteli, který se těch svý... více