Válka, láska, smrt, epidemie..

recenze

Ve stínu černých ptáků (2014) 5 z 5 / Hell_Rihova
Ve stínu černých ptáků

Mladá Mary Shelley Blacková se stěhuje ke své tetě. Matka jí zemřela, otec je ve vězení, protože pomáhal lidem. Tetě Evě, ke které Mary přijíždí je 26 let. Přišla o manžela, který zemřel na tuberkulózu. Svět zužuje první světová válka a smrtelná chřipková epidemie, nazývaná Španělská chřipka (Španělská dáma). Umírají miliony lidí, ať už ve válce, nebo na chřipku. Lidé nesmí vyjít ven bez ochranné roušky, snaží se předejít epidemii všemi možnými opatřeními, chřipka se ale dostane všude. Lidé žijí ve strachu. Mladí chlapci odcházejí do války. Do války odchází i Stephen. Chlapec, do kterého je Mary zamilovaná. Stephen ve válce umírá a Mary tímto přichází o svou první lásku. Mary má zvláštní schopnosti, cítit emoce a to díky tomu, že do jí udeřil blesk. Stephen se k Mary vrací ve snech, protože nemůže odpočívat v pokoji. Zužují ho temné sny. Stephenův bratr Julius nutí Mary, aby mu seděla při fotografování, protože doufá, že se na fotografii objeví duch jeho bratra a on vyhraje soutěž. Stephen s tímto způsobem fotografování nikdy neschvaloval, přitom sám fotografování miloval. Jak to doopravdy bylo se Stephenovou smrtí?
Do knihy jsem se začetla hned po prvních pár stránkách. Nemohla jsem ji odložit. Děj mě do sebe vtáhl takovým způsobem, že jsem nevěděla kdy přestat. Často se mi stávalo, že jsem nevěřila svým očím. Opravdu to takhle chodilo? Ano, válka bylo kruté období a když se k tomu ještě přidá chřipková epidemie, která zabíjí stejně jako válka, osudy lidí jsou nevyzpytatelné. Nikdo neví, co bude zítra. Příběh se mi vryl opravdu hluboko do srdce, a to hlavně kvůli mladým hrdinům, hlavně díky Mary, která se nevzdávala, přestože přišla o matku, o otce a o svou první lásku. Nevzdala se ani přesto, že po zasažení bleskem na chvíli zemřela a objevila se u ní nová schopnost. Byla rozhodnutá přijít věcem na kloub a dopřát klid době a i svému milému. To mi na ní bylo nejvíce sympatické, za žádných okolností se nevzdávala. Konec jsem nečekala, brečela jsem několik posledních stran.
Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi témata války a zároveň pravé, upřímné lásky. V této knize si určitě každý čtenář najde to své.

Ve stínu černých ptáků Ve stínu černých ptáků Cat Winters

V roce 1918 si v kalifornském San Diegu vybírají svou daň smrtící chřipka a první světová válka. Šestnáctiletá Mary Shelley Blacková, pojmenovaná po slavné autorce románu o Frankensteinovi, dívka s přírodovědným nadáním, která se ... více

Komentáře (0)