Jsem velký fanda a ráda si je prohlížím, kochám se krásnými ilustracemi a osvěžuju si příběh jen tak v poklidu vlastníma očima. Velký Gatsby patří ke klasice, každý snad aspoň jednou v životě četl knížku nebo viděl film. Jay Gatsby nás fascinoval, ale rovněž i Fitzgeraldovo barvité líčení světa, který nám je na hony vzdálený (teda pro většinu z nás). Jay byl tajemný, charismatický a svým způsobem velmi osamělý muž, romanticky odhodlaný vzdorovat všemu, co se mu do cesty postavilo.
Z tohoto románu se stal fenomén – byl zařazen do studijních osnov na školách nejen v USA, ale i v zahraničí. Je plný romantické bolesti, představ o americkém snu, stal se ikonou americké popkultury.
Nebudu vám tady parafrázovat obsah díla. Chci vám jen ukázat, jak je to uvnitř krásné! A jak by ne, když se výtvarného slova ujal ilustrátor irského a německého původu Pete Katz. Podílel se na tvorbě pro Britské muzeum, vytvářel portréty nebo se ujal grafického zpracování hudebních alb. Svůj specifický podpis vtiskl i do Velkého Gatsbyho – ilustrace jsou barevné, ale smíchané elegancí a jednoduchostí.
Říkám si, že by nebylo od věci převézt víc takových knižních děl do grafické podoby. Myslím, že by si k nim díky tomuto netradičnímu zpracování našlo cestu i více čtenářů. Já jsem z Velkého Gastbyho nadšená, a to nejen kvůli grafické stránce, ale i té textové. Myslím, že Pete Katz čtenáři předal nejen to, co se snažil F. Scott Fitzgerald, ale i kousek sebe a své lásky k umění.
Velký Gatsby (komiks) Pete Katz
Mladý milionář Jay Gatsby pořádá na vrcholu jazzového věku ve dvacátých letech dvacátého století ve svém sídle na Long Islandu nákladné večírky, ale jeho pravá osobnost zůstává tajemstvím dokonce i pro jeho souseda Nicka Carrawaye... více