Velmi vydařený Humbooktip
recenze
Šťastně až navěky? (2023) / strana394V první řadě moc děkuju nakladatelství Albatros za zaslání recenzního výtisku.
IG: @strana394
Pokud hledáte skvělou milou oddechovku, při které se zasmějete, tak touto knihou rozhodně nešlápnete vedle. Je to vlastně feel-good LGBT příběh zasazený do fantasy světa s artušovskou tématikou. Tím pádem při čtení narazíme na čaroděje, skřety, skřítky, mága, bardku, a dokonce i na gigantickou chobotnici v podhradí. Sledujeme, jak se sedmnáctiletý mladík vypořádává s takovým těžkým břemenem jako je vládnout celé říši.
Začátek knížky byl pro mě docela chaotický, protože děj jako by začal uprostřed příběhu, tedy konkrétněji po dokonané bitvě a zabití krále a vy se musíte ihned zorientovat ve skupině několika lidí. Ale hned během prvních pár stran jsem si zamilovala ten humor a nádech parodie na hrdinské příběhy, o trapné a vtipné scény i hlášky zde není nouze. Velmi se mi líbilo, že Arek a jeho družina se chovají úměrně svému věku, jejich hlášky a postoje se naprosto neslučují s historickým světem, ve kterém se nacházejí a o to je kniha vtipnější.
Co ale musím zdůraznit je, že rozhodně nečekejte do detailu vypracovaný svět. Příběh nejde moc do hloubky a o postavách toho taky zas tak moc nevíme. Což je za mě docela škoda, vsadím se, že každý z nich má zajímavou minulost. Hlavní roli hraje zejména přátelství, dospívání a samozřejmě romance. Vzniká zde hned několik romantických linek. Trošku zvláštní bylo, že víceméně všechny začaly vznikat v jeden čas. Ale ta hlavní romantická linka byla milá a byla jsem moc ráda, že to dopadlo, tak jak to dopadlo.
Šťastně až navěky? F. T. Lukens
Feel-good fantasy, ve které se mísí artušovské legendy s LGBTQ+ tematikou. Arek byl předurčen, aby zachránil království Ere před ďábelským vládcem. Co však přijde potom, až se mu to povede? O tom nikdy nepřemýšlel, ale teď ho ... více