Vítejte na Oddyseji severu

recenze

Vítejte na Odysseji severu (2024) 4 z 5 / bookbug_cz
Vítejte na Odysseji severu

Střet generací, umění tolerance a pochopení toho druhého, přátelství na život a na smrt, parta důchodců, kteří to umí roztočit víc než kdejaká dvacítka, dvě mladé holky, které si svou dovolenou představovaly trochu jinak. Ale taky trochu toho bolení, lítosti, pocitu frustrace a nakonec i nepříjemná krádež úspor jednoho starého a osamělého pána. To by mohlo být ve zkratce ke knize Izzy Bromley, autorce, se kterou jsem se potkala úplně poprvé a která ve mě vyvolala extra směsici pocitů. Tak šup, kdo plánuje dovolenou mimo sezónu, tohle je ideální knížka na cesty!

Emma je trošku smolař a své nejlepší kamarádce Mel zkazí jedno velké valentýnské překvapení. Svůj malér se snaží odčinit naplánováním toho nejepičtějšího výletu do Edinburghu. Jenže se jim připlete do cesty Emmina babička, která by zrovna v ten daný víkend jela na autobusový zájezd. Výlet, který si plánovali společně s dědečkem, však po jeho smrti nebude tak veselý. Takže se Emma rozhodne tyto dva výlety spojit v jeden a Mel tak musí zcela neplánovaně nastoupit do autobusu plného lidí v důchodovém věku.

Dívky zažívají nejedno drama a až moc situací, které každá generace vidí trochu jinak. Musím uznat, že si se mnou autorka moc hezky hrála. Názorově jsem byla na začátku stejně jako holky, postupně času jsem chování důchodců začala vnímat jinak. Rozumět lidem, kteří prožili neuvěřitelné věci a teď jim svět připadá jako jedno velké nedorozumění, je někdy dost těžké - především tehdy, když jsme my sami zahleděni jen do sebe.

Tohle byla vlastně strašně milá knížka plná humoru. Čekala jsem oddechovku, ale dostala jsem mnohem víc. Líbilo se mi propojení dvou generačních světů, zamilovala si příběhy všech postav a usmívala se pokaždé, když staroušci vyprávěli zážitky ze svých životů.
...
Za knihu děkuji @knihybeta v rámci #spoluprace


Vítejte na Odysseji severu Vítejte na Odysseji severu Izzy Bromley

"Život máme jen jeden a je mnohem lepší ho strávit s úsměvem než se mračit. Ne že by to bylo vždycky snadné." Po tom, co Emma svojí nejlepší kamarádce Mel zkazí valentýnské překvapení, se pokusí svou chybu odčinit tím, že Mel p... více


Komentáře (0)

Přidat komentář