Vražda na večírku

recenze

Poslední přípitek (2024) 4 z 5 / Kikina182
Poslední přípitek

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s nakladatelstvím Alpress za účelem recenze.

Eva si užívala poklidný večer, dokud nebyla přivolána na večírek plný celebrit, kde byl zavražděn jeden z hostitelů. Brzy se však ukazuje, že kyanid v šampaňském nebyl určen pro talentovaného a oblíbeného herce Branta, ale pro jeho o nic méně populární manželku Elizu. Evu tak čeká obzvlášť náročné vyšetřování, nejen že bude mít neustále hordu novinářů za patami, ale jejími podezřelými jsou lidi, kteří dostali za přetvařování ceny.

J. D. Robb má čtivý styl psaní, ale občas se jí daří ho zaplevelit pasážemi, které vyloženě nudí. V případě téhle knihy nechala autorka Evu pořád dokola a dopodrobna vysvětlovat jednu a tu samou teorii, což mi asi při třetím výskytu začalo neskutečně lézt na nervy.

Detektivní zápletka byla jako obvykle dobře promyšlená a v tomhle případě i hodně zamotaná. Přiznám se, že jsem občas měla trochu problém držet krok, ale vždycky jsem se zase chytla. Navíc některé zvraty a především samotný závěr mě opravdu překvapily. A hodně se mi líbilo, že tu autorka kladla důraz na určité detaily a zároveň tímhle příběhem ukázala víc než kterýmkoli jinými, jakými odpudivými bytostmi umí lidé být.

Přestože i tentokrát byl součástí příběhu Evin osobní život, tak mi asi poprvé za celou sérii přišlo, že se na něj příběh moc nesoustředí. A bohužel to bylo dost zřetelně znát, jelikož to výrazně ovlivnilo celou knihu. Bylo zkrátka vidět, že v ní něco chybí a neměla tak takový šmrnc jako některé z předchozích dílů.

Nejvíc mě asi zarazilo, že se v tomhle díle postavy skoro vůbec nevyvíjely. Chápu, že už se jedná o padesátý šestý díl, takže už asi není moc prostoru pro vývoj, ale nějaký je vždycky. A tady byly postavy prostě stejné, nic se nezměnilo. Takže i když jsou všechny popsané skvěle, tak mi tam ta změna opravdu chyběla. A to především u Evy.

Poslední přípitek je skvělý díl, ale je vidět, že kniha trochu stagnuje, postavy zůstávají na místě. Doufám, že tomu bude v dalším díle jinak, jelikož neustálý vývoj a dynamika je něco, co jsem si vedle detektivních zápletek a osobního života hlavních hrdinů na knihách oblíbila nejvíc.


Poslední přípitek Poslední přípitek J. D. Robb (p)

Poručík Eva Dallasová přijíždí na večírek plný celebrit. Nikoli jako host, ale aby vyšetřila úmrtí oblíbeného herce, který si podmanil Hollywood i Broadway. Ukazuje se, že kyanid v šampaňském nebyl určený pro něj, ale pro jeho nem... více


Komentáře (0)

Přidat komentář