Vysoce návyková YA fantasy o cestování časem

recenze

Jenom nestvůra (2022) 4 z 5 / knihomolkajanca
Jenom nestvůra

Cestování v čase, Londýn, magie, intriky i postavy, které vás dostanou. Tohle všechno najdete v nové YA fantasy Jenom nestvůra.

Cestování časem občas dokáže být pěkně ošemetnou záležitostí. Nabízí sice zajímavé momenty, zároveň však dokáže v příběhu nadělat pořádnou neplechu, pokud si autor nedá dobrý pozor. Po dočtení ale mohu říct, že Vanessa Len se s tím poprala se ctí a povedlo se jí vytvořit příběh, který mě nejen okamžitě vtáhl do děje, ale nakonec mi dal mnohem více, než jsem čekala.

Připravte se, že to není typická hra na dobro a zlo. V Nestvůře totiž najdete velké množství morálně šedých postav, u nichž si nebudete jistí, na které straně vůbec stojí a možná přistihnete i sami sebe, že nevíte, komu sakra zrovna fandíte. Protože svět není černobílý, činy mají důsledky a k cíli nemusí vést jen jednoznačně dobrá cesta. Autorka tak čtenáře nejednou postaví před morální dilema.

Hlavní hrdinka Joan dlouhou dobu o světě nestvůr – bytostí, které dokážou skákat v čase, nic netušila. Je chtě nechtě zatažena do víru událostí a musí se vyrovnat s nejednou těžkou situací i ztrátou. V tomto ohledu bych tedy chtěla mít její nervy, protože já bych asi dávno brečela někde v koutě. Stejně tak měla nepřirozenou schopnost odolávat bolesti, ale až na tyto "drobnosti" byla vykreslena zajímavě, a v rámci YA jednala překvapivě rozumně.

Pak tady máme dva zajímavé týpky – Aarona a Nicka. Nebudu chodit okolo horké kaše, rodí se nám tady jakýsi trojúhelník, což je zrovna věc, které nejsem dvakrát velký fanda. Navíc vždycky držím palce tomu, který nevyhraje, ale jednu věc Vanesse Len musím nechat. Dokázala si mě získat u obou.

Co jsem si ale vyloženě užívala, byla spousta promyšlených detailů, magie i soupeřící rodinné klany. K tomu všemu si přičtěte výborně zpracované vedlejší postavy, nepředvídatelnost děje, tempo vražednější než u Kobry 11 a výsledek je jasný. Tohle prostě chcete číst!

IG: @knihomolka.janca
Za poskytnutí recenzního výtisku v rámci spolupráce moc děkuji Humbooku.

Jenom nestvůra Jenom nestvůra Vanessa Len

Mělo to být dokonalé léto. Šestnáctiletou Joan pošlou do Londýna, aby tam strávila prázdniny s výstřední rodinou své zesnulé matky. Podaří se jí získat práci, která ji hrozně baví, a když ji ještě fakt pěkný kolega Nick pozve na r... více

Komentáře (0)