Z New Orleans zpět do divoké zátoky…
recenze
Utajený drahokam (2016) / veronika0382Po soudních tahanicích, které musela Ruby absolvovat a bojovat o svou dcerku Pearl, se ve čtvrté části rodinné ságy posouváme zhruba o patnáct let v čase dopředu. Pearl je osmnáct a právě skončila střední školu. O své budoucnosti má jasno – chce se stát lékařkou. Ale osud jí připravil mnoho překážek a neštěstí, kterým musí čelit. Smrt jednoho z bratrů srazí celou rodinu k zemi. Druhý bratr skončí v komatu a matka Ruby je nezvěstná.
„Matka zdvihla oči ke stropu a strašlivě vykřikla, než se skácela tatínkovi do náruče. Její reakce mnou tak otřásla, že jsem si vůbec nevšimla, že se Pierre zhroutil a padl na zem. Stačil mi jediný pohled, abych poznala, co se stalo. Upadl do katatonického stavu – ležel s očima široce otevřenýma. Naše tragédie právě začala.“
Příběh vypráví dcera Ruby. Osmnáctiletá Pearl je na svůj věk velice rozumná a rozvážná. Román začíná v New Orleans, ale rodinná tragédie přinutí Pearl vrátit se zpět do zátoky a Cypřišového háje, který je už nyní zchátralý a opuštěný. Musí pátrat po svých kořenech a jít ve stopách své matky Ruby. Až tady si Pearl uvědomuje, jak těžké a složité to musela maminka mít, když se přestěhovala z té „chaloupky na kuřích nožkách“ v zátoce a byla zvyklá na chudobu a úplně jiný styl života než teď. Nyní žije ve velkém městě, v bohatém přepychovém sídle se služebnictvem a vlastní kuchařkou.
„Zanedlouho jsme se už dostávali k prvním domkům na vysokých kůlech, u některých si hrály na dvorku děti, jinde cajunské ženy seděly na verandách a povídaly si při vylupování hrachu z lusků, či při pletení košíků ze štípaného rákosu, nebo slaměných klobouků, které potom prodají turistům. Přímo před námi se z bažiny vynořili tři vousatí a rozcuchaní rybáři s bidly přes ramena.“
Jedna strašlivá událost střídá druhou. Ruby tvrdí, že je to vše prokletí za hříchy z minulosti. Osloví „Mamu vúdú“ a snaží se zničit vše špatné různými rituály a magií.
„Chatrč tvořila jediná místnost. Přímo před námi stál fošnový stůl zavalený starými miskami, prázdnými láhvemi od piva a od whisky, napravo lůžko, vedle něj pohozená šedivá přikrývka a na posteli roztrhané prostěradlo plné hnědých skvrn. Ve stěnách byly zatlučené hřeby a z nich visely kůže a kožešiny. Na dlouhé polici blízko stolu stály sklenice s naloženými žábami, hady a nejhnusnějším vodním hmyzem, jaký jsem kdy viděla.“
Utajený drahokam je čtvrtý díl rodinné pentalogie, série Landry. Jak jsem již psala u recenze třetího dílu Falešný třpyt, můžete, ale nemusíte číst všechny díly. Ději to nijak nevadí, i přesto, že se prolíná. Vše předešlé se zde vysvětlí formou vzpomínek a pátráním po minulosti v zátoce. Ale přesto věřím, že po přečtení vás budou zajímat i další osudy rodiny Ruby a Pearl a budete se jako já těšit na další a zároveň poslední díl Matné zlato.
„Pojmenovali tě Perla, ale jsi pravý drahokam – neopracovaný, utajený drahokam.“
Moc děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.
Utajený drahokam Virginia Cleo Andrews
Krásný sen pronásledují stíny minulosti Po absurdních soudních tahanicích, které musela Ruby absolvovat, aby mohla vychovávat svou dcerku, vyrůstá Pearl i se svými dvěma bratry ve šťastné rodině. Střední školu skončila jako premi... více