Co mě přimělo vzít v knihovně knihu do ruky mezi tisíci jinými? Přiznám se, že při mém objevitelském bloumání mezi regály, mě zaujal hlavně obal knihy. Miluju kočky, domácí i ty velké šelmy. Hlavně pro jejich ladnost, ale i nebezpečnost. A když jsem si přečetla stručný popis příběhu, popadla jsem rovnou všechny čtyři díly a vrhla se do čtení.
Kelsey Hayesová nedávno oslavila své osmnáctiny, odmaturovala a během prázdnin se začala poohlížet po nějaké té brigádě, než nastoupí do další školy. Žije u svého strýce a tety, kteří se o ní po smrti rodičů starají.
Úřednice pošle Kelsey na dvoutýdenní brigádu do cirkusu. Kelsey tady prodává lístky, balónky, uklízí, ale také se začne starat o nádherného bílého tygra s kobaltově modrýma očima. Po pár dnech se odváží na něj sáhnout, čte mu klasiku jako Romeo a Julie a má pocit, že tygr jí rozumí více než kdokoliv jiný. Ke konci její brigády se objeví bohatý Ind, který tygra koupí a chce ho odvézt zpět do Indie, kde může žít v rezervaci. Pan Kadam nabídne Kelsey, že by mohla tygra doprovázet, protože si na ni již zvykl. Je to nabídka, kterou nelze odmítnou. Má možnost procestovat kus Indie a ještě za to dostat dobře zaplaceno. Sbalí si tedy věci a vydá se s panem Kadamem a tygrem do Indie.
Vše se dobře vyvíjí do té doby, než ji zaplacený řidič vysadí na silnici uprostřed ničeho. Pokud tedy nepočítáte džungli. A jaké je její překvapení, že společně s ní vysadil i bílého tygra Rena….
Vlastně ani moc nechápe, proč tygrovi věří, ale vydá se za ním na cestu do džungle. A právě zde začíná fantasy příběh…
Ren je vlastně o dost hezčí verze zakletého žabáka, na kterého ovšem nestačí pouze jeden polibek. Ren je starý přes tři sta let a kdysi ho i s bratrem Kišanem proměnil zlý vládce Lokeš. Rena na bílého tygra a Kišana na tygra černého. A Kelsey je zde pro to, aby kletbu zlomila.
Celkově mohu příběh ohodnotit jako velmi nápaditý a dobrodružný. Určitě není moc knih, které by pracovaly s tématem indické mytologie a i prostředí jako takového. Kniha se četla dobře, má pěkný spád. Je rovněž srozumitelná i pro mladší čtenáře.
Jediné co bych vytkla, je právě hlavní postava Kelsey. Pro mě byla velmi stěží uvěřitelná. Kelsey je teenager, ale chová se jako třicetiletá žena zatížená špatnými zkušenostmi s muži. Sice chápu, že každého poznamená smrt rodičů, ale takovéto děti mají spíš tendenci se lidem, kteří o ně projeví zájem, téměř vrhat kolem krku. A to z důvodu citové deprivace. Kelsey se sice zamiluje, ale její vnitřní dialog podle mě neodpovídá ani věku, ani zkušenostem. Je k sobě až příliš kritická, více méně bez sebevědomí a to i přes to, že je to vlastně Indiana Jones v dívčím podání. Domnívám se, že autorka jí mohla udělat alespoň o kousek starší a rozhodně z ní nedělat pannu. Pokud se srovnáte s tímto nedostatkem, tak je kniha dobrá. Ostatní postavy jsou vyloženě sympaťáci. Především Ren proměněný v muže, přestože je to klaďas každým coulem.
Knihu bych ohodnotila tak na 75% a to především díky námětu a jsem zvědavá i na další tři díly. I když se trochu obávám, že asi nebudou srovnatelné s prvním dílem.
Tygrovo prokletí Colleen Houck
První kniha Tygří série. Vášeň. Sudba. Čest. Byli byste ochotni to dát na misky vah, abyste mohli změnit svůj osud? Sedmnáctiletou Kelsey Hayesovou by nejspíš ani ve snu nenapadlo, co jí čeká tohle léto; že se bude pokoušet zlom... více