Záhadu, romantiku a překrásné Skotsko - to vše najdete v novince Julie Shackmanové

recenze

Překvapení ve Skotsku (2024) 4 z 5 / Terkaodkafe
Překvapení ve Skotsku

S romantickými knihami ze Skotska se roztrhl pytel. Ale Překvapení ve Skotsku od Julie Shackmanové by bylo škoda minout jenom pro to, že je další v řadě. Je totiž extrémně čtivé.

Přepracovaná Sophie se rozhodne dát výpověď ve své práci svatební plánovačky. Naštěstí jí její zesnulá babička zanechala skvělý podnikatelský plán a prostředky na jeho uskutečnění. Sophie si založí obchod s čajovými konvicemi. Jedna starožitná slibuje záhadu. Podaří se jí vypátrat, komu dříve patřila? A najde konečně i lásku?

Malebné prostředí Skotska a obzvláště romantické knihy z něj mají v mém srdci místo už od prvního přečtení Cizinky, a proto jich mám poměrně dost načtených. Není divu. Nejsem sama, kdo obdivuje tuto drsnou krajinu na severu, takže nás česká vydavatelství zásobují poměrně často. A knihu Překvapení ve Skotsku řadím rozhodně mezi to lepší, co u nás vyšlo.

Příběh je sice klasicky předvídatelný, ale kulisy jsou mírně odlišné. Už jen to, že si hlavní hrdinka otevírá netradiční obchod s porcelánem, velmi kvituji. Člověk se zas dozví něco zajímavého z jiného ranku. Jen mě tedy udivuje, že na maloměstě ve Skotsku se prodá tolik čajových konvic, aby to uživilo dva zaměstnance a zvládlo zaplatit daně. Jenže to je na příbězích ze Skotka kouzelné – nikdy tam nic není problém.

V knize nechybí ani romantická linka, ovšem není kýčovitá a je tu pouze jako doplněk. To hlavní je totiž zakládání nového obchodu a hlavně pátrání po tajemství, komu patřil starobylý čajový set, který kdosi neznámý Sophii věnoval. Kniha mixuje vše to, co máme na romatických knihách rádi – sympatický ústřední pár, zapamatovatelné bodré postavy vedlejší, nějakého toho záporáka a spoustu pohody. Je to pohádka, ale velmi dobře napsaná, takže je radost, ji číst.

Veliké plus si získává i obálka, se kterou nakladatelství Fortuna Libri vyslalo příběh do světa. Člověk si hned představí to krásné městečko, kam ho zavede děj knihy. Jen s překladem jsem ze začátku knihy trochu bojovala. Některé výrazy mi šly proti srsti a místy mi to přišlo trochu kostrbaté, ale možná je to tím, že se překladatelka snažila navodit dojem skotského dialektu. Překvapení ve Skotsku patří do volné série autorčiných romantických skotských příběhů a já doufám, že nám nakladatelství přinese všechny.

Děkuji nakladatelství za knihu k recenzi.


Překvapení ve Skotsku Překvapení ve Skotsku Julie Shackman

Romantické dobrodružství v malebných kulisách Skotska.. Když se Sophie Harknessová dozví, že pro ni její nedávno zemřelá babička koupila obchod v půvabném městečku Briar Glen, je přinejmenším překvapená. S odhodláním a nadšením... více


Komentáře (0)

Přidat komentář