Zdravěji všude po světě
recenze
Japonky nestárnou ani netloustnou (2014) / SafienkaJaponská kultura a kuchyně mě zajímá víc a víc, proto byla kniha Japonky nestárnou ani netloustnou jasná volba. Nenechte se ovšem zmýlit nadpisem, zase tak dokonalé Japonky nejsou. Mají to jen díky své vryté životosprávě mnohem jednodušší a zdravější.
Autorkou knihy je Naomi Moriyama, která má rodinu v Tokiu, ale s manželem žije už nějaký ten rok na Manhattnu. Postupně nás seznamuje s tím, jaké to bylo přejít z naprosto rozdílné zdravé japonské kuchyně k rychlé, tučné a mastné americké. Navršených 12kg je jasným důkazem toho, kde je to zdravější. Spoluautorem knihy je i William Doyle, dokumentarista a kolega z HBO.
Příběh Naominy rodiny se nenápadně vine celým dílem a podtrhuje tu hlavní myšlenku, kterou chce čtenářům sdělit. I v Americe (a kdekoliv jinde) se dá žít zdravě a plnohodnotně.
Po prvopočátečních statistikách, které nám dávají jasně najevo, které země se pohybují na nejvyšších příčkách (co se týče zdravého stravování), se seznamujeme s Naominou maminkou. Ta je dle popisů jasnou bohyní japonské kuchyně. Ostatně jako většina maminek.
Na 29.straně je nám naservírován první recept. Jedná se o Maminčinu svačinku s tofu a mrkví. Jako každý další recept, i tento je doprovázen soukromou zkušeností a takovým jakýmsi naladěním na výsledné dílo. Receptů je v knize dohromady 36 a věřte, že když jsem knihu dočetla, tak jsem měla chuť na každý! Opravdu na každý! Ředkev najednou nevypadala tak obyčejně a tofu tak nemastně.
Kromě toho, že nás Naomi seznamuje s každým receptem zvlášť a doplňuje ho svým příběhem, tak nám zároveň i představuje všechny ingredience a suroviny, které je k vaření potřeba. Kniha je opravdu poctivá, takže po jejím přečtení si dle ní můžete napsat nákupní seznam, vyrazit na nákup a začít vařit.
Kromě receptů můžete mezi stránkami nalézt i návod na výběr správného náčiní. Líbí se mi, že se dá kulinařit i s dostupnými prostředky. Nemusíme ihned nakupovat originální japonské nádobí, ale můžeme si vytvořit a následně servírovat skvělé pokrmy z toho, co máme doma. Samozřejmě, že nám japonské mističky, hrníčky, talířky a hůlky umocní atmosféru, ale potřeba to není.
Zhruba v polovině se kniha začíná věnovat sedmi pilířům japonské domácí kuchyně. Jedná se o sedmičku nej, která by neměla chybět. Bez ryb, zeleniny, rýže, sóji, nudlí, čaje a ovoce by to prostě nebylo ono.
Následně Vám autorka vypisuje několik možných jídelníčků, s kterými se dá skromně začít. Nejedná se o žádné náročné přípravy a recepty. Poslední, závěrečná část je věnována samurajskému stylu života a historii hnědé rýže.
Ač si stále neumím představit, že bych snídala rýži a polévku, tak mě japonský styl života oslovuje. Úprava jídel, která šetrně zpracovává chutné potraviny, je určitě vhodná pro každého.
Přestože název knihy slibuje kouzlo proti stárnutí a přibírání, tak po přečtení neomládnete a nezeštíhlíte. Bohužel. Kdyby to tak jen šlo. Ale možná ve Vás zanechá pocit, že je načase něco změnit a zkusit něco nového. Nový styl života, který je nejen bohatý, krásně naservírovaný, ale zároveň i ladící Vašemu tělu a oku.
Ač se jednalo převážně o odborné části, tak mě kniha bavila. Byla psána čtivě a záživně. Je jasné, že ne vše je na japonském stylu života dokonalé, ale tato stránka a kniha stojí opravdu za povšimnutí.
Japonky nestárnou ani netloustnou Naomi Moriyama
Japonky mají odlišný vztah k jídlu než zbytek světa. Jste-li unaveni rozličnými pravidly hubnutí, je čas poznat jedno z nejlépe střežených tajemství zdraví, štíhlosti a dlouhověkosti – je čas poznat japonskou fontánu mládí. Japonk... více