Železný plamen.

recenze

Železný plamen (2024) 3 z 5 / bajub
Železný plamen

Železný plamen, pokračování romantické fantasy Čtvrté křídlo, vyjde co nevidět - 12. září, a díky reading copy, kterou jsem měla možnost si v rámci spolupráce s @albatrosmedia přečíst, se z něj stala kniha, k níž mi přišlo tolik dotazů a reakcí, až mě to samotnou zaskočilo.

A jak se mi to teda líbilo? Nooo, záleží, jak se na to budu dívat - jestli optikou šestnáctileté Báry, budu pravděpodobně nadšená a téměř nad vším, co by se mi nezdálo, přivřu oko. Jestli budu hodnotit jako mé současné já, tedy moudrá, zralá a zkušená žena (žádná vyzobaná slunečnice, jen lehounce za zanitem v rámci tohoto žánru, abychom si rozuměli ), budu muset přiznat, že mě poměrně vysírala hlavní hrdinka, která se stále dookola hnípala ve svém vztahu. Neustále řešila tentýž problém, omílala to tak často, že jsem měla chuť zalepit jí pusu lepicí páskou. Mimochodem, rozumně uvažující člověk zdejšího pantátu, alias sexy Xadena, vládce stínů, s tělem vytesaným z kamene samotnými bohy, mírně pozvednutým koutkem úst do líného úsměvu, s jizvou v obočí, které je samozřejmě rovněž pozvednuté, vlastně chápe, a proto nerozumím tomu neustálému dramatu, které jen zbytečně vytvářela (čímž v knize vznikalo spoustu pro mě zbytečných pasáží). A řešení celé situace? Sex. Hodně sexu. Jako takhle, nejsem žádný puritán, ale pokud Violet měla problém s důvěrou ke svému partnerovi, měli si ho vyříkat, ne se ztratit v jeho potemnělém pohledu a vypotit to v ložnici v rámci postelové spartakiády. Zkrátka mi nesedělo, že jindy inteligentní, sebevědomá, silná Violet ovládá největšího draka, vydrží mučení, bojuje ve válce a doma se chová jako nevyrovnaná puberťačka (a to teda už nezmiňuji to, že Xaden, chladný a tvrdý vůdce revoluce, se s ní mění v naprosté štěňátko, které dělá vše, co jí na očích vidí).

Ale nebýt těchto milostných eskapád, musím uznat, že mě to bavilo - dokonce bych řekla, že ve srovnání se Čtvrtým křídlem je tady více akce, napětí, intrik, zrad a překvapivých momentů. A že je to čtivé jako blázen, o tom se zmiňovat asi ani nemusím. A ten konec? No, přiznávám, že 3. díl si budu muset, navzdory mým prostestům, přečíst.


Železný plamen Železný plamen Rebecca Yarros

Všichni, včetně Violet samotné, očekávali, že během prvního ročníku na Basgiathské válečné akademii zemře. Přežila, ale skutečný výcvik – brutální a extrémně vyčerpávající – je teprve před ní. A spolu s ním i výzva v osobě nového ... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

Ešína
25.08.2024

Za mě na úrovni prvního dílu. Možná i o něco lepší. Neskutečně jsem se při čtení bavila. Ani na vteřinu jsem se nenudila. A ten konec?... Nutně potřebuju pokračování.