Země plná otroků - Pravda o (vašich) mužích
recenze
Země plná otroků: Pravda o (vašich) mužích (2013) / hydraPovídková kniha z atraktivního prostředí soukromého SM salonu (?-nejsem si uplně jist, zda jsem lokaci pochopil správně). Beletristicky zpracované zážitky dominy Dominiky (zřejmě pseudonym, třebaže pod stejným jménem vystupovala i v rozhovoru pro časopis Instinkt) jsou střídány kapitolami, které jsou spíše jejím monologem a čtenáře uvádějí do zákulisí světa, v němž je Madam doma. Její pohled na klienty je prostý patosu, má výrazný nadhled, glosuje vtipně povahy mužů, jejich zvyky, celkově kniha působí jako místy až humoristické čtení psané poměrně jistou rukou. Stavba povídek, dialogy, práce s pointou atd ukazuje, že autorka není "náhodná domina, která se rozhodla psát si deníček", ale spíše literárně zdatná autorka, která shodou okolností je dominou, nebo má o tomto světě informace natolik relevantní, že může psát z pozice dominy. Ve zmíněném rozhovoru uváděla, že má novinářskou praxi, což může vysvětlovat dojem literární "neprvničky"
Kapitoly nebeletristické jsou místy poměrně nemilosrdnou pravdou o mužích, nicméně podanou s chápavým nadhledem, z celého kontextu jsem si odnesl dojem, že autorka své klienty bere jako milé pacienty, kteří se k ní uchylují jako do azylu a poskytují jí studijní materiál.
Kniha se čte skvěle, což je zároveň její nevýhodou, neboť se ukáže, že je poměrně krátká a třebaže v povídkách nic nechybí ve smyslu dějových lapsů atd., zdá se často, že odsýpaly až příliš. Jakoby si k vám sedl neznámý člověk, výborně vás bavil neuvěřitelnými historkami které by prokládal legračními postřehy, ale nic by vám neřekl o sobě a poseděl by jen krátce.
Negativem knihy je relativně vyšší množství technických chyb (překlepy, záměna jmen, nevím do jaké míry jsou chybou autora či vydavatele, ale pohlídat si to mají oba.
Určité zklamání přinese i tomu, kdo hledá vyloženě erotiku nebo pornografii, ačkoliv jsou sexuální praktiky či prvky přítomny v celé knize, samotná akce je popisována jen výjimečně, spíše je fakt přítomen ten humorný nadhled. Tedy spíše Švandrlík než 50 odstínů šedi:-)
Humor: 1
Erotika: 3
Poučení: 2
Celkový dojem: 2 minus za ledabylou práci korektury
Kniha má i web stránky www.zemeplnaotroku.cz, kde je z každé kapitoly ukázka, což je možná pro udělání si vlastního názoru lepší než celá recenze.
Země plná otroků: Pravda o (vašich) mužích Dominika Svobodová
Dominika Svobodová je elitní česká Domina, která se rozhodla zveřejnit zážitky a historky ze své mnohaleté praxe. Hrdiny jejích povídek, jež vycházejí ze skutečných zážitků (změněna byla pouze jména postav) jsou obyčejní lidé, kte... více