Životní skořápky

recenze

Skořápky na vodě (2017) / KdosiCosiSnědl
Skořápky na vodě

Život je sám o sobě poměrně těžká věc. Pokud se někomu zdá lehký, je buď příliš mladý a nezkušený, anebo je to blázen. Každý z nás píše vlastní silný a těžký příběh, ale jen někteří ho dokážou zachytit na papír. Spisovatelka Jarmila Pospíšilová ale překonala sama sebe - ve své knize popsala život hned několika lidí se svými problémy, myšlenkami a pocity.

Po celý příběh budete se srovnávat s tím či oným hrdinou, jejichž osudy jsou popsány velmi realisticky. Je to vlastně taková kniha o obyčejných lidech. Lidech, co vystudovali v obyčejných školách, co mají rádi večery pátků a nesnáší pondělní rána. O lidech, co jsou částí tohoto lidstva a ne knižního. V naší době jsou takové knihy opravdu vzácností.

Můžeme je potkat na ulici, v práci, dokonce i doma a z jejich chování lze lehce posoudit, jaký člověk právě stojí před vámi. Jejich životy se zas tak nemění ani za 5 let, ale jim se to zamlouvá, protože klid je pro ně nad všechno zlato. V příběhu se však vyskytují i takové postavy s nevšední minulostí jako je Tomáš Valenta, muž, který si určitě zaslouží kapičku soucitu a pochopení.

Dokonce i prostředí, kde se děj příběhu odehrává, jsou těsně spjaty s tím všedním životem, kterého se spisovatelé nejčastěji chtějí spíše vyvarovat. Ale v této knize se prosazuje a perfektně doplňuje celý děj jako třešnička na dortu. Je pozoruhodné, jak autorka dokázala z této spousty nudných a obyčejných věcí vykřesat opravdu zajímavou tragickou zápletku.

Z knihy:
Dcerka obrázek složila a vsunula do obálky, kterou ještě celou pomalovala. Chvíli trvalo, než se jí povedlo obrázek uvnitř urovnat, ale Mojmírovu pomoc odmítla. Všechno musela udělat sama. On pevně svázal všechny balonky k sobě a pak k nim připevnil obálku. Vzali Ramba a vyšli přes matčinu zahradu dozadu za humna, pak pokračovali polní cestou do polí na malé návrší s křížkem a rozložitou lípou. Tady to bude ono, rozhodl se. V duchu se vroucně pomodlil za Zuzanino uzdravení a předal balonky Aničce. Ta udělala ještě několik kroků a s vážnou tvářičkou je vynutila. Mojmír pořídil několik fotek mobilem a pak se spolu dlouho dívali nahoru za mizející barevnou tečkou. Do nebíčka.

Obyčejná, zdálo by se, věc pod rukou této spisovatelky nabírá smyslu opravdu neobyčejného ne-li magického. Jarmila Pospíšilová dokáže zažehnout chuť do obyčejných všedních věcí, žít až do konce a snažit se, aby konec příběhu byl šťastný. Je to velká škoda, že se jedná o málo známou autorku, ale myslím si, že tato kniha určitě zapadne čtenářům do srdce. Pro její podporu dávám knize 5/5.

Za knihu děkuji knihkupectví Ládví.

Skořápky na vodě Skořápky na vodě Jarmila Pospíšilová

Tomáši Valentovi se po letech úspěchů rozpadne svět. Uchýlí se do staršího domku na malém městě, který zdědil po příbuzných, a zkouší začít znovu. Jeho syn Marek tragicky zemře a jeho srdce je transplantováno mladé ženě. Tomáš se ... více

Komentáře (0)