ZMIZENÍ ASTRID BRICARDOVÉ
NATASHA LESTER
Nakl. METAFORA
Rok vydání 2024
480 stran
Máme zde tři ženy jednoho rodu, tři ženy, které byly spjaty s módním průmyslem, tři ženy, které musely bojovat o své místo na slunci v konkurenci s mužskými kolegy.
Mizza - matka, Astrid - dcera, Blythe - vnučka. Začínáme cca ve 20.letech a jdeme v podstatě napříč celým minulým stoletím až do současnosti. Díky tomu tak můžeme krásně sledovat, jak se na pozadí doby měnil módní průmysl a přístup k ženám v něm. A jestli si myslíte, že žena to v módní branži musí mít mnohem jednodušší než muž, tak se šeredně pletete.
Všechno začalo u babičky, u Mizzy, která je skutečnou osobou a byla považována za velkou múzu Christiana Diora. Zde opět musím zmínit, že autorka odvedla pořádný kus práce, nevynechávejte doslov, dozvíte se v něm spoustu zajímavých informací.
Celou knihou se line záhada kolem zmizení Astrid, ta v okamžiku, kdy konečně mohla naplno ukázat svůj obrovský talent, záhadně zmizela... Co, proč, a jak to bylo, vás bude pohánět v podstatě celou knihou, alespoň já to tak měla. Vlastně osudy všech tří žen jsou velice zajímavé, autorka nám představila skvělé hrdinky, ale u ní je to již tak nějak samozřejmostí.
Ano, dá se říci, že tato kniha se točí kolem žen, a to ve všech různých podobách. A paní autorce se setsakra dobře povedlo v příjemném a čtivém románu upozornit na spoustu palčivých témat, která stále rezonují společností. Problematika rovných příležitostí na trhu práce, volba mezi péčí o děti a kariérou, snaha vymanit se z určité zažité představy. V podstatě všechny tři hrdinky se ukrutně snažily o to, být jiné než předchozí generace, ale ve skutečnosti toho měly tak moc společného.
Jsem moc ráda, že jsem mohla sledovat tyto tři úžasné ženy na jejich cestě za uvědoměním si vlastní hodnoty, při snaze o uspění tam, kde hráli prim muži, krásné to zase bylo.
(LISTOPAD 2024)
Zmizení Astrid Bricardové Natasha Lester
Paříž, 1917: Špionka, poběhlice, nebo úspěšná návrhářka? Je známá jako múza Christiana Diora, ale Mizza Bricardová byla mnohem víc než to. Dala si slib: být zapamatována podle svých představ. Její slib ji doprovázel na cestě bouřl... více