Znám tě ze svých snů

recenze

Znám tě ze svých snů (2020) 5 z 5 / MartinaF
Znám tě ze svých snů

Edici 7lásky jsem míjela tak dlouho, až mě dostihla. Již druhá kniha mě přesvědčila o tom, že bych si měla pořídit i zbývající tituly.

Děj této půvabné knihy se odehrává ve dvou životech mladých lidí. Čtenář se seznamuje s Elsou a Thibaultem. Ona leží v nemocnici v hlubokém kómatu, on má na na stejném oddělení bratra. I když se zdá, že se Elsin stav navenek nelepší, vnitřně Elsa slyší vše, co se kolem ní děje. Thibault do jejího pokoje zabloudí a na Elsu začne mluvit. Nečekané setkání bude mít dohru - Thibault si díky monologům s neznámou spící dívkou utřídí myšlenky a Elsa má o důvod víc, aby se co nejdříve probudila.

Tato kniha je netradičním milostným románem a vše, co je v knize napsáno, je snadno uvěřitelné. Postavy jsou přirozené, obyčejné. Mají nejen své kladné stránky, ale je z nich patrno i to, že mají své chyby.

Než jsem zjistila, kolik je Thibaultovi let, myslela jsem, že je mu osmnáct - jeho chování, kterým se v příběhu uvedl, tomu totiž odpovídalo. Tato nálepka se s ním táhla celou knihu. Co mě na něm ale opravdu moc přitahovalo, byla láska k dětem. Nutno podotknout, že neznám žádného muže, který by se chtěl dobrovolně postarat o miminko. A ještě sám. Elsa vnímá svět prostřednictvím sluchu. Její sluch se zdokonalil tak, že dokáže rozlišit odstíny emocí v hlase každého návštěvníka. Zatímco ostatní ztrácejí naději na to, že by se Elsa mohla probudit, ona, uvězněná ve svém těle, bojuje.

Ve vyprávění se pravidelně střídají obě postavy v ich-formě. Tento styl je více osobnější a v knihách ho upřednostňuji před er-formou.

Pro někoho může být lákadlem i to, že se příběh odehrává ve Francii, ale z tohoto prostředí toho moc neokusíte. Je zaměřen spíše na vztahy, lásku i nalezení sebe samého.

I příznivci romantických atmosfér se dočkají! Nečekejte však mimořádné milostné scény Vše je zmíněno v náznacích, ale přesto vše působí křehce a zranitelně.

Kniha mě oslovila na nejvyšší možnou míru. Je to ideální čtení na léto k vodě. Patří mezi oddechové a příjemné jednohubky. A i když je kóma vážné téma, autorka z něj do svého příběhu použila tu část, o které nejspíš vědecky nevíme, zda vůbec existuje.

Knihu můžu s klidným srdcem doporučit všem čtenářkám. Nejspíš ji ale ocení zralejší ženy než třeba osmnáctileté slečny.

Znám tě ze svých snů Znám tě ze svých snů Clélie Avit

Elsa leží po tragické nehodě v kómatu a nic nevnímá… nebo si to aspoň všichni myslí. Ve skutečnosti okolní svět slyší, jen nedokáže odpovědět. A zatímco se její rodina vzdává naděje, ona ji nalézá – v podobě Thibaulta, který ji po... více

Komentáře (0)