Román Ztracen v Egyptě byl úplně mým prvním setkáním se spisovatelem Richardem Pachmanem. A bylo to setkání nadmíru milé a přínosné.
Kniha čtenáře uvádí již podle názvu do Egypta současného a též starověkého. Český spisovatel Filip (alter ego samotného autora), který má napsat svoji novou knihu, potřebuje nutně získat informace o době za posledního faraona Nachthareheba. Při svém hledání, ztracení i nalezení v Egyptě si uvědomuje velké propojení minulosti s přítomností, chyby nepoučitelného lidstva, které vedou k jeho zániku, opomíjení podstaty lidského bytí, nesmyslnou honbu za konzumem bez akcentování duchovna.
Velmi kladně hodnotím autorovu znalost staroegyptských reálií nutných pro precizní vylíčení událostí v samotném starověkém Egyptě, vypravěčský talent potřebný pro udržení čtenářovy pozornosti, svěží dialogy hlavních protagonistů z okruhu spisovatelovy rodiny a nejbližších přátel, bohatý jazyk a rovněž jistou dávku napětí a tajemna, které jsou nutné, aby vyniklo světlo mezi tmou, život nad zánikem, láska nad neláskou a podstatné od nicotného.
Po přečtení tohoto volného pokračování knih Útes a Notre Dame jsem pevně rozhodnut začíst se i do románů, které tomuto velkolepému dílu předcházely. S Pachmanem tak evidentně strávím nejeden další večer pod lampou naší domácí čítárny.
Ztracen v Egyptě Richard Pachman
Představte si, že se člověk z 21. století probudí na dvoře posledního egyptského faraona Nachthareheba těsně před koncem jeho panování a vede s ním rozpravy, ve kterých porovnávají jeho i naší dobu! Spisovatel Filip, žijící v praž... více