Ztracené léto – druhý díl švédské detektivní série

recenze

Ztracené léto (2024) 4 z 5 / Msomaji
Ztracené léto

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Host

Nastává čas dovolených a Loa i Danijela mají své plány. Jenže zločin dovolená nezajímá, a tak když se v Loově rodném městě ztratí mladá žena, jejíž zmizení se nápadně podobá třicet let let starému případu, je Loa vyslán do akce. Mezitím se však Danijela ocitne v ohrožení života...

Je to velmi nenápadná série, která bohužel moc není vidět. První díl (Dopad) mě nadchl hlavně ne úplně tradičním prostředím, tedy redakcí novin, proto bylo jasné, že v sérii budu rozhodně pokračovat.

Ztracené léto je nesmírně čtivou záležitostí, a to nejen kvůli tomu, že se čtenář dozví něco víc ze souromých životů hlavních postav, ale také kvůli příběhu samotnému. Novináři Loa Bergman a Danijela Mirkovićová jsou opět hlavní postavy celého příběhu, který tentokrát čtenáře zavede do městečka Mariestadu a poodhalí mu i jeho odvrácenou tvář.

Příběh má dvě dějové linky – jedna je současná a druhá se vrací o třicet let zpět, kdy se odehrává dávný případ zmizení mladé dívky. Oba novináři se snaží případy propojit, i když jsou od toho zrazováni a až do posledních chvil tak není jasné, zda případy souvisejí, nebo jde jen o pouhou podobnost.

Příběh je napínavý ale i pochmurný, zabývá se i vnitřními pocity postav a poodhaluje tak jejich zranitelná místa, a také rodinné vazby. Tentokrát se tu více zapojuje i policie, která vyšetřuje zmizení mladé ženy, ale jinak je to pátrání veskrze soukromé. A to mě na tom moc baví. Není tu žádný superhrdina, jen „obyčejní“ lidé, kteří mají své chyby a i rány na duši.

Doufám, že bude i další díl, protože si momentálně troufnu říct, že knihy mají vzestupnou tendenci a stále je tu mnoho věcí, jejichž větší poodhalení by mě velmi zajímalo.


Ztracené léto Ztracené léto Victor Pavic Lundberg

Novinář Loa Bergman se vrací s dalším případem. Stockholm ochromují letní vedra a novinář Loa Bergman se chystá na zaslouženou dovolenou. Když však v Mariestadu beze stopy zmizí mladá žena, je nucen zrušit všechny své plány a ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář