Pierre Ramus životopis

rakouská, 1882 - 1942

Životopis

Vlastním jménem Rudolf Grossman. Rakouský anarchistický autor, novinář, vydavatel a organizátor. Obecně je považován za nejvlivnějšího rakouského anarchistu. Jeho eklektický anarchismus vycházel z myšlenek Williama Godwina, P. A. Kropotkina, Francisco Ferrera a Maxe Stirnera. Tématickým středobodem jeho díla byly družstevní kooperativy, bezplatné vzdělání a antimilitarismus.
Narodil se v Maďarsku, v šestnácti letech se přestěhoval do Spojených států, kde se jako novinář zapojil do radikálního hnutí pracujících. Za agitaci byl odsouzen na 5 let do vězení, v roce 1903 však uprchl do Anglie, kde pokračoval v publikační činnosti. V roce 1907 se vrátil do Rakouska, kde založil několik anarchosyndikalistických organizací a cestoval po celé zemi jako řečník. První světovou válku strávil Ramus buď v klasickém nebo domácím vězení. Po válce založil Bund herrschaftsloser Socialisten. Po nacistickém převratu Ramus v roce 1938 Rakousko opustil.
V letech 1906-1914 vydával časopis Die Freie Generation (později Jahrbuch der Fereien Generation), v letech 1928-1933 časopis Erkenntnis und Befreiung. Do češtiny bylo přeloženo mimo jiné jeho životopisné dílo "Francisco Ferrer. Jeho život a jeho dílo."

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.